Samen Zwanger - Hoe je zwanger wordt

Conceptie is het moment waarop een spermacel een eicel ontmoet en deze bevrucht. Het kan tussen de 45 minuten en 12 uur duren voordat een spermacel je eileiders bereikt. Sperma kan echter tot zeven dagen in je lichaam overleven, dus conceptie kan op elk moment in de week na de seks plaatsvinden, als je ovuleert.

In het lichaam van de vrouw: Eicel

Voor vrouwen begint de mogelijkheid om zwanger te worden in de eierstokken. Dit zijn de twee kleine, ovale organen die aan beide zijden van je baarmoeder zijn bevestigd. De eierstokken zitten vol met eicellen, die al voor de geboorte werden gemaakt. Elk meisje wordt geboren met 1 à 2 miljoen eicellen in elke eierstok.

Veel eicellen beginnen bijna onmiddellijk af te sterven en de rest neemt gestaag af naarmate je ouder wordt. Als je menstruatie begint, meestal bij het 10e-14e levensjaar, zijn slechts ongeveer 600.000 eieren nog steeds levensvatbaar. Op 30-jarige leeftijd berekenen wetenschappers dat er nog ongeveer 72.000 levensvatbare eieren overblijven. Je zult waarschijnlijk ongeveer 400-500 eieren vrijgeven tijdens je vruchtbare jaren, tussen je eerste menstruatie en de menopauze.

Tijdens elke menstruatiecyclus, enige tijd na je menstruatie, beginnen er tussen de 3 en 30 eicellen in een van je eierstokken te rijpen. De rijpste eicel wordt dan vrijgegeven, een proces dat bekend staat als de ovulatie. De eicel wordt dan snel opgezogen door de tulpvormige opening van de dichtstbijzijnde eileider.

Er zijn twee eileiders, elk ongeveer 10 cm lang, die van de eierstokken naar de baarmoeder leiden. Je ovuleert ongeveer 14 dagen voordat je volgende menstruatie begint. Het exacte tijdstip van de eisprong hangt af van de lengte van je cyclus. Verschillende hormonen werken samen om de lengte van je cyclus te regelen, wanneer je eieren rijpen en de timing van de ovulatie. De gemiddelde eicel leeft tot 24 uur na het loslaten en moet binnen deze tijd door een spermacel worden bevrucht om een ​​baby te verwekken.

Als je eicel op weg naar de baarmoeder een gezonde spermacel tegenkomt, wordt een nieuw leven gecreëerd. Zo niet, dan eindigt de eicel in de baarmoeder en valt hij uiteen. Als je eicel niet is bevrucht, stopt de eierstok met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zijn de twee hormonen die zouden helpen om een ​​zwangerschap te behouden.

In het lichaam van de man: Spermacel

Vrouwen ovuleren maar één keer per maand (loslaten van de eicel). De lichamen van de mannen zijn echter bijna constant aan het werk en produceren miljoenen spermacellen. Het enige doel van elke spermacel is om naar een eicel te zwemmen en die te bevruchten. Het duurt ongeveer 10 weken om een ​​nieuwe spermacel te maken.

De gemiddelde spermacel leeft slechts een paar weken in het lichaam van een man en 39 miljoen spermacellen worden tijdens een ejaculatie geloosd. Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van sperma. De zaadproductie begint in de testikels, de twee klieren in de scrotale zak (scrotum) onder de penis. De testikels hangen buiten het lichaam omdat ze gevoelig zijn voor temperatuur. Om efficiënt gezond sperma te produceren, moeten ze op circa 34 graden Celsius blijven. Dit is ongeveer vier graden koeler dan de normale lichaamstemperatuur. Ondanks de miljoenen spermacellen die worden geproduceerd en vrijgegeven in elke ejaculatie, kan slechts één spermacel een eicel bevruchten.

Het geslacht van je baby hangt af van het type sperma dat als eerste de eicel bereikt. Bevat de spermacel een Y-chromosoom, dan krijg je een jongetje. Bevat die een X-chromosoom, dan krijg je een meisje.

Wat er gebeurt als jullie seks hebben

Naast al het plezier, bouwt je lichaam spanning op waarvan je hoopt dat het eindigt in een orgasme. Het hebben van een orgasme heeft ook een belangrijke biologische functie. Bij mannen stuwt  een orgasme spermacellen in de vagina en omhoog naar de cervix (baarmoederhals) met ongeveer 45 km/uur. De kracht van de ejaculatie geeft de spermacellen een goede voorsprong op weg naar de eicel. Een vrouw hoeft geen orgasme te hebben om de eicel te bevruchten.

Niet alle vrouwen ovuleren in het midden van hun cyclus (dag 14) of maandelijks op hetzelfde moment. Om je kansen op bevruchting te vergroten, zou je ernaar moeten streven om elke 2-3 dagen gedurende je cyclus seks te hebben.

Terwijl jij je ontspant, gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam

Op dit punt kun je niet veel meer doen, behalve je vingers kruisen en hopen dat je zwanger wordt. Terwijl jij en je partner genieten van een ontspannende knuffel na de seks, gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam. Die miljoenen spermacellen zijn hun zoektocht begonnen om je eicel te vinden, en het is geen gemakkelijke reis.

Het eerste obstakel kan je cervixslijm (afscheiding) zijn, wat op je niet-vruchtbare dagen ondoordringbaar kan lijken. Op het moment dat je het vruchtbaarst bent, wordt het echter op wonderbaarlijke wijze losser zodat de sterkste zwemmers er doorheen kunnen komen. De spermacellen die nog leven, hebben nog steeds een lange weg voor de boeg. In totaal moeten ze ongeveer 18 cm van de baarmoederhals door de baarmoeder naar de eileiders reizen. Als je bedenkt dat ze elke 15 minuten ongeveer 2,5 cm reizen, is dat best een reis. De snelste zwemmers vinden de eicel in slechts 45 minuten. De langzaamste zwemmers doen er 12 uur over.

Als het sperma op het moment van de geslachtsgemeenschap geen eicel in de eileiders vindt, kunnen de spermacellen maximaal zeven dagen in het vrouwelijk lichaam overleven. Als je tijdens dit tijdsvenster nog ovuleert, kun je nog zwanger worden. Voor de weinige spermacellen die in de buurt van de eicel komen, is de race nog niet voorbij. Elke cel moet keihard werken om de buitenschaal van de eicel binnen te dringen en binnen te komen vóór de andere spermacellen. De eicel moet binnen 24 uur na zijn sprong worden bevrucht. Als de beste spermacel binnendringt, verandert het ei onmiddellijk om te voorkomen dat andere binnendringen. Het is als een beschermend schild dat op het ei klemt precies op het moment dat de eerste spermacel veilig binnen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in