Week 4

0
853

[metaslider id=2849]

Hoe je baby groeit

Velen weten in week 4 nog niet dat ze zwanger zijn. Je baby is nog geen 3 mm lang, maar ondanks dat hij nog zo klein is, gebeurt er wel al hartstikke veel, want het embryo wordt in 3 verschillende delen verdeeld. In een van deze delen beginnen de hersenen en het centrale zenuwstelsel al te vormen als hun neurale buizen ontwikkelen. In de andere 2 delen, ontstaan de hart- en bloedsomloop en bevinden de longen en darmen zich in vroege ontwikkelingsstadia. Vanaf week 4 begint je baby al te slapen.

In het eerste trimester wordt ook het gehoor van de baby gevormd. De primitieve placenta bestaat op dit moment ook uit twee lagen. De cellen tunnelen in de voering van je baarmoeder, waardoor er ruimte ontstaat voor je bloed, zodat de ontwikkelde placenta voedingsstoffen en zuurstof kan leveren aan je groeiende baby. Ook is nu de vruchtzak aanwezig, die je baby zal huisvesten; het vruchtwater, dat hem zal beschermen; en de dooierzak, die de rode bloedcellen van je baby produceert en helpt zijn voedingsstoffen te leveren tot de placenta zich heeft ontwikkeld en klaar is om deze taak over te nemen.

Hoe je leven verandert

Je hebt waarschijnlijk al last van een aantal zwangerschapssymptomen. Je borsten voelen misschien wel hetzelfde aan als tijdens de menstruatie. Ook kun je nog last hebben van licht bloedverlies. Als je zwangerschapstest positief is, moet je zo vroeg mogelijk je huisarts bezoeken om een afspraak in te plannen bij de verloskundige. Als je medicijnen gebruikt, op recept of zonder recept, vraag dan nu of het veilig is om ze te blijven innemen. En zorg ervoor dat je de verloskundige op de hoogte houdt.

Als je nog niet bent geregistreerd bij een huisarts of tandarts in je omgeving, is het nu tijd om dat te regelen. Tijdens je eerste afspraak bij de huisarts, als je hem vertelt dat je zwanger bent, wordt er gekeken naar je gezondheidsgeschiedenis en die van je partner en familie, je voeding en welzijn tijdens de zwangerschap, evenals je persoonlijke verzorging. Hierna wordt een afspraak voor je gemaakt bij de verloskundige, rond de 10e week van je zwangerschap. Het bijhouden en verzorgen van je tanden is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap, want zwangere vrouwen kunnen in sommige gevallen meer last hebben van bijvoorbeeld bloedend tandvlees.

Innestelingsbloeding

Zelfs vroeg in de zwangerschap is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Een voorbeeld hiervan is innestelingsbloeding. Dit kan al vroeg in de zwangerschap gebeuren. Eenvoudig gezegd betekent dit dat het bevruchte ei zich heeft vastgemaakt aan de wand van de baarmoeder om de groei te starten. Er is geen medische behandeling nodig voor deze bloeding, want het is volkomen normaal. Toch wordt het vaak verward met een menstruatie of miskraam. Veel vrouwen nemen aan dat ze niet echt zwanger zijn of het kindje hebben verloren.

Zwangerschapstest

Zwangerschapstesten bevestigen je zwangerschap door het zwangerschapshormoon hCG dat in je urine wordt gevonden. Dit hormoon zal ongeveer 6 dagen na de bevruchting in je lichaam aanwezig zijn. Het duurt wèl ongeveer 2 weken voordat het hCG-hormoon het niveau heeft bereikt dat het via een zwangerschapstest kan worden gevonden. Dit gebeurt meestal rond de tijd van de menstruatie. Dit is dus een mooi moment om je te testen. Onthoud daarbij dat zwangerschapstesten niet altijd 100% kloppen, bijvoorbeeld als je de testinstructies niet goed opvolgt en niet op het juiste moment jezelf test. Als de zwangerschapstest negatief blijkt te zijn, kun je beter een aantal dagen later weer een test doen om te kijken of het nu wel positief is, omdat het niveau van het zwangerschapshormoon hCG stijgt.

Multivitaminen of prenatalevitaminen

Je moet nu al dagelijks multivitaminen of prenatale vitaminen nemen die tenminste 400 microgram foliumzuur bevatten. Sommige vrouwen hebben een hogere dosis foliumzuur nodig, dus vraag je arts of verloskundige wat zij aanbeveelt.

Na een jaar nog niet zwanger?

Als je na een jaar of langer (of gedurende een half jaar als je ouder bent dan 35 jaar) niet zwanger bent geworden, praat dan met je verloskundige over een onderzoek voor jou en je partner om mogelijke vruchtbaarheidsproblemen op te sporen. Hoewel de resultaten misschien schokkend zijn, zal het ontdekken van een probleem je eerder leiden naar je uiteindelijke doel: een baby krijgen.

Meer informatie over: Zwangerschapstesten

Een zwangerschapstest is eigenlijk gewoon een urinetest. Deze reageert op het hCG (zwangerschapshormoon) in je urine. Een zwangerschapstest is betrouwbaar als je de instructies goed volgt. De instructies zitten samen met de test in het doosje. De meeste zwangerschapstesten zijn 97-99% betrouwbaar. Als je het echt zeker wilt weten, moet je een bloedtest bij de huisarts uit laten voeren. Zwangerschapstesten hebben verschillende werkwijzen. Bij de een moet je over het staafje plassen, bij de ander plas je in een bekertje waarin het staafje of pipetje vervolgens geplaatst moet worden. Als de test goed is uitgevoerd, verschijnt een streepje. Na 3-5 minuten weet je of de test positief of negatief is. Het beste en meest betrouwbare resultaat krijg je als je test met ochtendurine. Je ochtendurine bevat namelijk een hoge hoeveelheid hCG .

Controleer de dekking van je ziektekostenverzekering

Om verrassingen te voorkomen, lees nu de voorwaarden van je ziekteverzekering. Het is belangrijk om te vragen wat er tijdens de zwangerschap en daarna wordt vergoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in