Week 6

0
1085

[metaslider id=2874]

Hoe je baby groeit

Je bent nu 6 weken zwanger en in deze week vinden grotere veranderingen in je groeiende baby (en je lichaam) plaats. Het hartje van je baby is nu even groot als een papaverzaadje. Ook het hartje verandert. Eerst was het nog een simpele en enkele buis en nu is het een complex orgaan met 4 kamers dat het bloed in het lichaampje gaat pompen. Alle andere vitale organen van je baby zitten er nu ook, maar deze moeten zich nog verder ontwikkelen. De kleine knoppen, die uiteindelijk zijn armen en benen worden, beginnen zich ook te ontwikkelen. Je baby heeft op dit moment de grootte van een granaatappelzaadje, ongeveer 0,5 centimeter.

Hoe je leven verandert

In week 6 bereiken de symptomen zwangerschapsmisselijkheid, oververmoeidheid en  uitputting hun hoogtepunt. Nu is het echt tijd om op je voeding te letten. Niet alleen om jezelf voedzame energie te geven, maar ook om alles  te vermijden wat schadelijk kan zijn voor je baby. Bovendien is het binnenkrijgen van frisse lucht voordelig voor je zwangerschap. Je lichaam kan alleen bij blootstelling aan zonlicht vitamine D produceren. Probeer zoveel mogelijk in de zon te komen.

Op dit moment begint je zwangerschap waarschijnlijk ook op te vallen bij anderen. Bijvoorbeeld als je overweldigende geuren ruikt en als je de badkamer of het toilet regelmatig bezoekt. De meeste vrouwen wachten met het vertellen van het grote nieuws totdat zij weten dat het kindje gezond is. In de tussentijd heb je tijd om na te denken over een spannende aankondiging. Je kunt bijvoorbeeld een echo delen op social media of je vrienden en familie uitnodigen om het goede nieuws te verkondigen.

Bloedingen

Spotting (lichte bloedingen) of bloedingen komen relatief vaak voor in het begin van de zwangerschap en treffen tot een kwart van de zwangere vrouwen. Dat kan gebeuren tijdens een normale zwangerschap, maar soms kan dit ook het eerste teken zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je spotting of een bloeding hebt, bel dan je zorgverlener.

Meer informatie over: Jouw kans op een tweeling

Tegenwoordig ontdekken vrouwen meestal tijdens een echo in het eerste trimester dat ze meer dan één baby hebben. Bij de bevruchting van twee eicellen wordt er gesproken van een twee-eiige meerling (tweeling) en bij de bevruchting van drie eicellen een drie-eiige meerling (drieling). Het is echter ook mogelijk dat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien. Dit is een eeneiige tweeling. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk. Zo kan een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en het resterende kind kan ontstaan uit een andere eicel.

Aantal tweelinggeboorten

Het aantal tweelingzwangerschappen is gegroeid, omdat vrouwen steeds later besluiten om aan kinderen te beginnen. De kans op een tweeling ligt namelijk hoger bij een dertiger dan bij een twintiger. Bovendien spelen de erfelijkheid, de leeftijd en eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen een belangrijke rol.

Kans op een tweeling (of meerling)

De kans op het krijgen van een tweeling is hoger, als er meerlingen in de familie van de vrouw voorkomen. Ook is de kans op een spontane tweelingzwangerschap hoger naarmate een vrouw ouder wordt. De eisprong (ovulatie) is onregelmatiger, waardoor meerdere eicellen op hetzelfde moment loslaten. Zo is de kans voor een 25-jarige vrouw 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60. Bovendien is de kans op een meerling het allergrootst na vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF (In Vitro Fertilisatie) of ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) worden twee of meerdere in het laboratorium bevruchte eicellen in de baarmoeder geplaatst. Door deze succesvolle behandelingen kreeg 1 op de 4 vrouwen een tweeling.

Bepaalde voeding en dranken vermijden

Tijdens de zwangerschap hoef je echt geen streng dieet te volgen. Toch moet je op een paar dingen letten om schadelijke en gevaarlijke complicaties bij jou en je baby te voorkomen.

Gedurende de zwangerschap mag je bepaalde dingen niet eten en moet je alert zijn, omdat de voeding bijvoorbeeld infectieziektes (toxoplasmose en listeroise), aangeboren afwijkingen, miskramen en vroeggeboortes kan veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in