Week 12

0
2335

[metaslider id=2908]

Hoe je baby groeit

Je baby is 7 centimeter lang. Je bent nu 12 weken zwanger en dit betekent dat je je in de laatste week van je eerste trimester bevindt. Je baby heeft nu een lengte van 6 cm en is volledig gevormd, maar toch kan het zo zijn dat het geslacht nog niet op een scan kan worden gezien. De baby beweegt veel, maar je kunt waarschijnlijk nog niet zoveel voelen, omdat hij nog steeds veel ruimte heeft om rond te dobberen. Bij het bewegen, buigt de baby zijn kleine polsen en ellebogen. Ook zal zijn mond zuigende bewegingen maken. En als jij je buik aanspant, kronkelt je baby als reactie, hoewel je dat nog niet kunt voelen. Zijn darmen, die zo snel zijn gegroeid dat ze in de navelstreng steken, zullen nu in zijn buikholte beginnen te bewegen en zijn nieren beginnen met het uitscheiden van urine in zijn blaas. Ondertussen vermenigvuldigen de zenuwcellen zich snel en ziet zijn gezicht er onbetwistbaar menselijk uit.

Hoe je leven verandert

Je baarmoeder is uitgegroeid tot net boven je schaambeen. Misschien draag je al zwangerschapskleding, vooral als dit niet je eerste zwangerschap is. Zelfs als je niet klaar bent voor een nieuwe garderobe, heb je ongetwijfeld gemerkt dat je taille dikker wordt en dat je je comfortabeler voelt in losse kleding.

Brandend maagzuur

Je kunt last krijgen van brandend maagzuur, een branderig gevoel dat zich vaak uitstrekt van de onderkant van je borstbeen tot je keel. Veel vrouwen krijgen voor het eerst tijdens de zwangerschap met maagzuur te maken. En diegenen die al eerder last hadden van brandend maagzuur, kunnen nu merken dat het erger wordt.

Tijdens de zwangerschap produceert de placenta veel van het hormoon progesteron, dat de klep die de slokdarm van de maag scheidt, ontspant. Vooral wanneer je gaat liggen, kan maagzuur doorsijpelen, waardoor een onaangenaam brandend gevoel ontstaat. Bij veel vrouwen begint brandend maagzuur niet (of erger) tot later in de zwangerschap, wanneer je groeiende baarmoeder op je maag begint te duwen. Het ongemak kan variëren van licht irriterend tot intens en afleidend.

Meer informatie over: Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Maak je geen zorgen als je meer vaginale afscheiding hebt dan normaal, want dit is gebruikelijk tijdens de zwangerschap.

Wat je merkt in je ondergoed is hoogstwaarschijnlijk leukorroe, een reukloze of mild ruikende en melkachtige substantie. Waarschijnlijk had je deze afscheiding ook al vóór de zwangerschap. Nu kan dat echter meer zijn, deels vanwege de verhoogde oestrogeenproductie en deels door een grotere bloedtoevoer naar het vaginale gebied. Deze afscheiding bestaat uit afscheiding van de baarmoederhals en de vagina, oude cellen van de vaginawand en normale bacteriële flora uit de vagina.

Bel je arts

Als je afscheiding heel dun en helder is, kan het moeilijk zijn om te bepalen of het alleen maar slijm is of dat je vruchtwater lekt. Neem bij twijfel contact op met je verloskundige of huisarts. Bel je huisarts of verloskundige wèl meteen als je een van deze symptomen hebt:

  • Je bent nog geen 37 weken zwanger en je constateert meer afscheiding of een verandering in het soort afscheiding. Die wordt waterig, slijmachtig of bloederig. Zelfs als het maar om een klein beetje roze of bruinig oud bloed gaat, kan dit mogelijk duiden op een vroegtijdige bevalling;
  • Je hebt een geurloze en witachtige afscheiding die je een ongemakkelijk gevoel bezorgen, zoals pijn bij het plassen of geslachtsgemeenschap, jeuk of een brandend Ook kan je vulva er ontstoken uitzien. Dit betekent dat je een schimmelinfectie kunt hebben;
  • Je ziet een dunne en witte of grijze afscheiding met een visgeur na het vrijen (wanneer de afscheiding zich vermengt met sperma). Dit kan een ander soort vaginale infectie zijn, genaamd bacteriële vaginose;
  • Je afscheiding is geel of groen, schuimt en heeft een onaangename geur. Dit kan een teken zijn van trichomoniasis, een veel voorkomende, seksueel overdraagbare aandoening. Andere mogelijke symptomen van trichomoniasis zijn: een rode, geïrriteerde of jeukende vulva of vagina en ongemak tijdens het urineren of tijdens geslachtsgemeenschap;
  • Je afscheiding stinkt, is schuimig of heeft een gele, groene of grijze kleur. Je kunt andere vaginale infecties of seksueel overdraagbare infecties hebben, zelfs als je geen symptomen van irritatie, jeuk of een brandend gevoel hebt.

Als je denkt dat je een infectie hebt, probeer jezelf dan niet te behandelen met medicatie die je zonder recept kunt aanschaffen. De symptomen zijn niet altijd eenvoudig te onderscheiden, dus het is belangrijk om je arts of verloskundige te raadplegen voor een diagnose om er zeker van te zijn dat je de juiste behandeling krijgt.

Misselijkheid en vermoeidheid zakken af

De misselijkheid en extreme vermoeidheid beginnen op dit moment wat af te zakken, hoewel de zwangerschapshormonen je nog emotioneel houden. Je hebt waarschijnlijk veel plezier bij het doorbladeren van babycatalogi, maar dit kan ook een goed moment zijn om na te denken over eventuele wijzigingen in je huis. Als je dat nu doet, hoef je in de laatste weken geen grote beslissingen te nemen en lopen er geen werklui door je huis.

Bepaal je babybudget

Bespreek met je partner hoe jullie met alle nieuwe uitgaven omgaan. Het kopen van babykleding, eten, luiers, speelgoed en babyspullen neemt al een flinke hap uit je portemonnee. Brainstorm hoe je het beste kunt sparen voor de spullen van je baby en waar je het beste op kunt bezuinigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in