Week 3

0
326

[metaslider id=2084]

Hoe je baby groeit

Je bent 3 weken zwanger en vraagt jezelf af hoe dit kon gebeuren. Wetenschappelijk gezien natuurlijk, want we gaan ervan uit dat je wel weet waar baby’s vandaan komen. De samenvoeging van je eicel met de spermacel op het moment van bevruchting leidde tot een bal van cellen, die zich in 6 dagen tijd van de eileider naar de baarmoeder heeft verplaatst om zich daar aan de baarmoederwand te hechten. Het hartje van de embryo begint pas 3 weken na de bevruchting te kloppen.

Je kleintje is maar een klein balletje (een blastocyst genoemd), bestaande uit honderden cellen die zich enorm vermenigvuldigen. Het deel dat zich zal ontwikkelen tot de placenta is begonnen met het produceren van het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat je eierstokken vertelt om te stoppen met het  laten vrijkomen van eieren en een verhoogde productie van oestrogeen en progesteron veroorzaakt.

Ondertussen begint het vruchtwater zich te verzamelen rond de bal van cellen in de holte die de vruchtzak zal worden. Op dit moment ontvangt je kleine blastocyst zuurstof en voedingsstoffen via een primitief circulatiesysteem dat bestaat uit microscopische tunnels die je ontwikkelende baby verbinden met de bloedvaten in je baarmoederwand. De placenta zal niet voldoende ontwikkeld zijn om deze taak tot het einde van volgende week over te nemen.

Het geslacht is al bepaald

Verbazingwekkend is het feit dat je nog een paar maanden of tot de geboorte niet weet wat het geslacht van je baby is, terwijl dat al bepaald is. Het bevruchte ei bevat 46 chromosomen, waarvan 23 chromosomen van jou zijn en de andere 23 van de vader van het kindje. Jij zult altijd het voor het X-chromosoom zorgen, terwijl de vader voor een X- of Y-chromosoom kan zorgen. Bij XX krijg je een meisje en bij XY een jongetje.

Hoe je leven verandert

Ook al wordt je lichaam overspoeld met hormonen, merk je er waarschijnlijk weinig tot niets van. Enkele symptomen van de zwangerschap zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met wat je wel eerder hebt meegemaakt, zoals zachte krampen of zere en zware borsten.

Als je ontdekt dat je zwanger bent, brengt dat veel blijdschap met zich mee, maar het kan ook voor onzekerheden en twijfels zorgen. Je moet nadenken over een aantal grote levensstijlveranderingen, zoals een verhuizing of je carrièreplannen. Baby’s hebben een grote financiële impact op de ouders. Het is nooit te vroeg om te gaan sparen voor alles wat je de komende tijd nodig gaat hebben.

Zwangerschapstest

Rond het einde van deze week kun je mogelijk een positief resultaat zien van een zwangerschapstest. Als het resultaat negatief is, ga er dan niet van uit dat je niet zwanger bent, je hebt je misschien net te vroeg getest. Zwangerschapstesten hebben meer kans om een nauwkeurig resultaat te geven als je een paar dagen tot één week wacht (nadat je je menstruatie hebt gemist). Wacht een paar dagen, en als je je menstruatie nog steeds niet hebt gekregen, probeer je het opnieuw. Als er nog een week of langer voorbijgaat en je je menstruatie of een positief resultaat nog steeds niet hebt gekregen, maak dan een afspraak met je arts of verloskundige.

Meer informatie over: Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapssymptomen verschillen van persoon tot persoon. Je hoeft natuurlijk niet last te hebben van deze symptomen, terwijl je wel zwanger bent. Hieronder worden de meest voorkomende zwangerschapssymptomen besproken.

Overtijd zijn

Het eerste symptoom dat je waarschijnlijk hebt, is overtijd zijn. Als je na een aantal dagen nog steeds niet ongesteld bent ga je je toch afvragen of je niet zwanger bent.

Pijnlijke borsten

Je borsten worden tijdens de zwangerschap groter, steviger en voller, omdat ze door het verhoogde oestrogeen in het lichaam veel meer vocht vasthouden. Vaak worden de borsten gevoeliger en zelfs pijnlijker. Tijdens de zwangerschap worden de melkgangen wijder en krijg je dikke blauwe aders. Verder worden je tepels groter en veranderen ze van kleur.

Zwangerschapsmisselijkheid

Tijdens de zwangerschap kun je heel misselijk en hondsberoerd worden. Dit verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw. Zwangerschapsmisselijkheid is een symptoom dat je meestal na 2 tot 8 weken van de zwangerschap krijgt.

Vermoeidheid

Als je naast de andere symptomen ook extreem vermoeid bent, kan dat duiden op een zwangerschap. Er verandert veel in je lichaam en dit vergt hartstikke veel energie van je. Hierdoor ben je snel vermoeid en heb je meer slaap nodig.

Wil je het zeker weten?

Om het zeker te weten kun je een zwangerschapstest doen. Zwangerschapstesten hebben verschillende werkwijzen. Bij de een moet je over het staafje plassen, bij de ander plas je in een bekertje waarin het staafje of pipetje vervolgens geplaatst moet worden. Als de test goed is uitgevoerd, verschijnt een streepje. Na 3-5 minuten weet je of de test positief of negatief is. Het beste en meest betrouwbare resultaat krijg je als je test met ochtendurine. Je ochtendurine bevat namelijk een hoge hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG. Als je zwanger bent kun je een afspraak maken met de verloskundige.

Zwangerschapstest aflezen

Positief: Gefeliciteerd! Je bent zwanger.

Negatief: Helaas, je bent niet zwanger. Het kan zijn dat je lichaam nog niet genoeg hCG heeft aangemaakt. Probeer het voor de zekerheid over een paar dagen opnieuw. Weer negatief? Dan ben je waarschijnlijk echt niet zwanger.

Een valse uitslag

Helaas kunnen zwangerschapstesten een valse uitslag geven.

Vals positief:

  • De test is niet volgens de instructies uitgevoerd;
  • Na een miskraam. Het zwangerschapshormoon hCG zit nog in je lichaam, waardoor de test positief is;
  • Aankomende miskraam;
  • Korte periode na de bevalling;
  • Als je hormonen slikt, zoals bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

Vals negatief:

  • Het zwangerschapshormoon hCG is niet voldoende aanwezig, omdat je veel hebt gedronken. Je urine is dan te verdund;
  • Als je niet goed over de strip hebt geplast of als je de strip niet lang genoeg in de urine hebt gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in