Samen Zwanger - Zwangerschapstest

Heb je hoofdpijn, gevoelige borsten, moet je vaker plassen en ben je overtijd? Misschien ben je wel zwanger! Een zwangerschapstest kan je meer duidelijkheid geven.

Een zwangerschapstest is eigenlijk gewoon een urinetest. Deze reageert op het hCG (zwangerschapshormoon) in je urine.

Betrouwbaarheid

Een zwangerschapstest is betrouwbaar als je de instructies goed opvolgt. Je vindt ze samen met de test in het doosje. De meeste zwangerschapstesten zijn 97-99% betrouwbaar. Wil je echt zeker weten of je zwanger bent, ga dan naar de huisarts voor een  bloedtest.

Werkwijze

Zwangerschapstests hebben verschillende methodes. Bij de een moet je over het staafje plassen, bij de ander plas je in een bekertje waarin je vervolgens het staafje of pipetje houdt. Als de test goed is uitgevoerd, verschijnt een streepje. Na 3-5 minuten weet je of de test positief of negatief is.

Het beste en meest betrouwbare resultaat krijg je als je test met ochtendurine. Je ochtendurine bevat namelijk een hoge hoeveelheid hCG.

Aflezen

Positief:

Gefeliciteerd! Je bent zwanger.

Negatief:

Helaas, je bent niet zwanger. Het kan zijn dat je lichaam nog niet genoeg hCG heeft aangemaakt. Probeer het voor de zekerheid over een paar dagen opnieuw. Weer negatief? Dan ben je waarschijnlijk echt niet zwanger.

Vals positief:

  • De test is niet volgens de instructies uitgevoerd;
  • Na een miskraam. Het zwangerschapshormoon hCG zit nog in je lichaam, waardoor de test positief is;
  • Aankomende miskraam;
  • Korte periode na de bevalling;
  • Als je hormonen slikt, zoals bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

Vals negatief:

  • Het zwangerschapshormoon hCG is niet voldoende aanwezig omdat je veel hebt gedronken. Je urine is dan te verdund;
  • Als je niet goed over de strip hebt geplast of de strip niet lang genoeg in de urine hebt gehouden.

De volgende stap bij een positieve uitslag

Je hebt (eindelijk) een positieve zwangerschapstest in je handen. Ook als het streepje heel licht is, ben je zwanger. Alleen zwangere vrouwen dragen het zwangerschapshormoon hCG bij zich. Maar wat is eigenlijk de volgende stap? Dit zijn de meest belangrijke stappen:

  • Bereken de bevallingsdatum. Je kunt deze met verschillende websites aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie berekenen;
  • Zoek in de buurt naar een verloskundige en maak een afspraak. Na ongeveer 8 weken mag je pas langskomen. Als je toch twijfelt over de test kun je altijd een bloedtest bij je huisarts laten afnemen;
  • Slik extra foliumzuur, omdat het aangeboren afwijkingen kan voorkomen;
  • Let goed op je voeding en leef gezond. Je wilt immers dat je kindje een sterke start kan maken.

Vergeet niet te genieten. Een zwangerschap brengt al veel onzekerheden en twijfels met zich mee. Op dit moment kun je het beste wachten en zo optimistisch mogelijk blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in