Week 8

0
942

[metaslider id=2886]

Hoe je baby groeit

Gefeliciteerd! Je zit in week 8 en bent nu al 2 maanden zwanger en je voelt ongetwijfeld al veel veranderingen. Je baby is 2 centimeter lang – nog steeds minuscuul, maar hij groeit en ontwikkelt zich elke dag. Zijn hart zal een verbazingwekkende 160 slagen per minuut slaan! Het huidje is nog flinterdun en heeft nog steeds een transparante uitstraling. Het kleurpigment in zijn ogen begint zich al na ongeveer acht weken te vormen, maar de ogen zullen pas na ongeveer 26 weken open gaan.

Nieuw deze week: de handen en voeten van je baby ontwikkelen vingers en tenen met zwemvliezen, zijn oogleden bedekken bijna zijn ogen, ademhalingsbuizen strekken zich uit van zijn keel tot de takken van zijn zich ontwikkelende longen, en zijn ‘staart’ is bijna verdwenen. In zijn hersenen vertakken zenuwcellen zich om met elkaar in contact te komen en vormen ze primitieve zenuwbanen. Je droomt misschien over het hebben van een jongen of een meisje, maar de externe geslachtsorganen hebben zich nog niet voldoende ontwikkeld om de sekse van je baby te onthullen. Je baby is constant in beweging, hoewel je het nog steeds niet kunt voelen.

Hoe je leven verandert

Je bent nu 8 weken verder en hoewel je nog geen zichtbare zwangerschapsbuik hebt, is je baarmoeder al wel twee keer groter dan normaal. Je zult merken dat dit ertoe leidt dat je vaker moet plassen, omdat het gewicht op je blaas gaat drukken. Hier moet je aan wennen, want je baarmoeder wordt nog veel groter.

Hormonale veranderingen

Ben je vermoeid? Hormonale veranderingen, in het bijzonder een gigantische toename van progesteron, kunnen bijdragen aan je vermoeidheid. Misselijkheid en braken kunnen ook veel energie kosten. En je hebt misschien problemen om een ​​goede nachtrust te krijgen, vooral als je je niet op je gemak voelt of merkt dat je moet opstaan ​​om te plassen.
Je bent op dit moment waarschijnlijk aan alle dingen aan het denken waarover je met de verloskundige wilt praten, zoals prenatale screeningtests. Je voelt je waarschijnlijk ook nog uitgeput en hebt behoefte aan rust en veel slaap. Gewoon doen! Probeer er niet tegen te vechten, want dan raak je oververmoeid.

Je merkt misschien dat je beha strak zit. Binnenkort heb je waarschijnlijk een grotere beha nodig met een betere ondersteuning. Toenemende hoeveelheden van hormonen veroorzaken borstgroei en andere weefselveranderingen, allemaal ter voorbereiding op borstvoeding. Je borsten kunnen tijdens de zwangerschap blijven groeien. Wees niet verbaasd als je een cupmaat of twee meer nodig hebt, vooral niet als het je eerste baby is.

 

Meer informatie over: Prenatale tests in het eerste trimester

Je verloskundige biedt je een reeks tests tijdens je zwangerschap aan die kunnen helpen om te bepalen of je baby het syndroom van Down en/of andere aandoeningen heeft. Sommige tests zijn relatief eenvoudige bloedonderzoeken, terwijl andere meer invasieve procedures omvatten. Alle zijn optioneel. Voordat je akkoord gaat met een test, vraag je jouw verloskundige om uit te leggen wat het is, hoe het gebeurt en wat de resultaten je zullen vertellen. Veel prenatale tests zijn eerder bedoeld voor screening dan voor diagnostische doeleinden. Screeningstests geven je een idee van je risico op bepaalde aandoeningen. Maar alleen een diagnostische test kan je zeker vertellen of je baby een probleem heeft. Dit zijn je opties in het eerste trimester:

  • Eerste trimester screening: Deze bevat een bloedtest die de niveaus van twee eiwitten in je bloed meet en een speciale echografie, een nekplooimeting (NT) test. De scan wordt uitgevoerd tussen de 11e week tot het einde van de 13e week en de bloedtest kan tegelijkertijd of een paar weken eerder worden uitgevoerd. De eerste trimester screening geeft je informatie over de kans dat je baby het syndroom van Down en/of andere aandoeningen heeft. Hoewel het geen diagnose is, is de screening risicoloos en kan het je helpen te beslissen of je invasieve diagnostische tests wilt, zoals een Chorionische Villus Sampling (CVS) of een vruchtwaterpunctie, die een klein risico op een miskraam met zich meebrengen;
  • NIPT (niet-invasieve prenatale test): een ander alternatief is een bloedtest die het syndroom van Down en enkele andere chromosomale aandoeningen bij 10 weken zwangerschap of later kan detecteren. NIPT is beschikbaar voor alle vrouwen, maar is voornamelijk getest bij vrouwen met een hoog risico op het krijgen van een baby met een chromosomale aandoening. En het wordt nog steeds als een screeningstest beschouwd. Dat betekent dat als de resultaten wijzen op een probleem, je nog steeds CVS of vruchtwaterpunctie nodig hebt voor een definitieve diagnose;
  • CVS (chorionic villus sampling): Bij deze diagnostische test worden de cellen uit je placenta verzameld, die vervolgens naar een laboratorium worden gestuurd voor genetische analyse. CVS kan vaststellen of je baby chromosomale afwijkingen en andere genetische afwijkingen heeft. Deze test wordt meestal tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap uitgevoerd, waardoor het een eerder alternatief is voor een andere diagnostische test, zoals de vruchtwaterpunctie, die wordt uitgevoerd tussen 16 en 20 weken.

Onveilige activiteiten

Je gaat natuurlijk niet in een kooi leven, maar tijdens de zwangerschap moet je wel extra voorzichtig zijn. Er zijn enkele dingen die je echt niet mag doen, zoals in een botsauto gaan zitten en nieuwe tatoeages laten zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in