Week 9

0
813

[metaslider id=2891]

Hoe je baby groeit

Je zit nu in week 9 van je zwangerschap – wat gebeurt er nu met jou en je baby? Je baby is nog steeds niet veel groter dan een boon, maar de organen, zenuwen en spieren beginnen nu allemaal te functioneren. Ook de oren beginnen zich te ontwikkelen en de oogleden zijn nu op hun plaats. Hoewel je het nog niet kunt voelen, gebruikt je baby alle ruimte door zich uit te rekken en te bewegen. Bovendien begint je baby vloeistof te slikken en produceert hij zijn eigen spijsverteringssappen.

In week 9 merk je misschien al wel dat je taillebanden een beetje oncomfortabel worden, zelfs als je nog maar een klein zwangerschapsbuikje hebt. Als je op bepaalde momenten van de dag nog steeds last hebt van misselijkheid, is het dragen van oncomfortabele kleding wel het laatste wat je wilt. Ga dus voor een elastische en ademende stof en maak vrienden met leggings of jeggings. Je merkt waarschijnlijk ook al dat je beha’s een beetje krap worden, omdat je borsten groter worden. Hoewel je misschien nog geen zwangerschaps-bh wilt of nodig hebt, is het een goed idee op je bh-maat op te laten meten. Zo kun je passende en comfortabele beha’s dragen om deze overgangsfase zo plezierig mogelijk te laten verlopen.

Werk

Misschien is het een goed idee om met je HR-afdeling of lijnmanager te praten als je het gevoel hebt dat je een beetje moeite hebt om te werken, omdat je moe, emotioneel of een gebrek aan concentratie hebt. Zelfs als je het nog aan niemand anders hebt verteld. Zodra je bazen weten dat je zwanger bent, hebben zij een zorgplicht jegens jou.

Hoe je baby groeit

Je baby is nu 3 centimeter lang en begint er steeds menselijker uit te zien. Het hartje van je baby is opgedeeld in vier kamers en de kleppen beginnen zich te vormen. De embryonale ‘staart’ is volledig verdwenen. De organen, spieren en zenuwen van je baby raken in een versnelling. De externe geslachtsorganen zijn er. Zijn ogen zijn volledig gevormd, maar de oogleden zijn nog wèl dicht ‘gesmolten’ en gaan pas in de 27e week van de zwangerschap open. Hij heeft kleine oorlellen en zijn mond, neus en neusgaten zijn nu beter gevormd. De placenta is voldoende ontwikkeld om het grootste deel van de kritieke taak van het produceren van hormonen over te nemen. Nu de basisfysiologie van je baby er is, is hij er klaar voor om snel in gewicht aan te komen.

Hoe je leven verandert

Je ziet er nog steeds niet zwanger uit, ook al is je taille een beetje dikker. Je voelt je waarschijnlijk al wèl zwanger. Niet alleen hebben de meeste vrouwen nu dagelijks met ochtendmisselijkheid en andere lichamelijke symptomen te maken, maar je kunt je ook nog eens een emotionele flipperkast voelen.

Stemmingswisselingen komen nu vaak voor. Het is volkomen normaal om je afwisselend opgetogen of doodsbang te voelen. De meeste vrouwen merken dat hun humeurigheid ongeveer 6 tot 10 weken lang toeneemt, in het tweede trimester afneemt en vervolgens weer verschijnt als de zwangerschap ten einde loopt.

Meer informatie over: Zwanger op het werk

Sommige vrouwen kondigen de zwangerschap meteen op hun werk aan. Anderen wachten tot het tweede trimester, wanneer ze hun zwangerschap verwerkt hebben en het risico op een miskraam aanzienlijk is afgenomen. Wanneer is dan de beste tijd om het aan te kondigen? Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

Heb je complicaties? Dan voel je je misschien opgelucht als je vroeg in de zwangerschap het goede nieuws aan je collega’s mededeelt. Als je erg ziek bent of last van de symptomen hebt, zoals zwangerschapsmisselijkheid, is het verstandig om dit aan je werkgever door te geven. Geef hem of haar een goed beeld van je wensen.

Is je baan zwaar of gevaarlijk? In het belang van je baby en dat van jezelf, wil je waarschijnlijk al vroeg je zwangerschap bekend maken. Als je meteen een aankondiging doet, kun je praten over het tijdig wijzigen van je verantwoordelijkheden.

Houd tenslotte rekening met je wettelijke rechten. Volgens de wet mogen werkgevers vrouwen niet anders behandelen omdat ze zwanger zijn.

Contact met je baby

Ook tijdens de zwangerschap kun je zorgen voor een band met je baby. Het is van groot belang om een band met je baby te creëren. Ook tijdens de zwangerschap, want dan kan de baby al verschillende dingen waarnemen. Je kindje luistert niet alleen naar adem- en darmgeluiden of het kloppen van je hart, maar ook naar geluiden en het voelt aanrakingen van buitenaf. Door over je buik te strelen, voelt de baby aan dat hij welkom is. Er bestaat een kans dat je baby naar je hand toe wil of een schopje geeft. Ook als je je buik omarmt en gaat wiegen, zul je merken dat je baby mee wil spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in