Week 10

0
731

[metaslider id=2896]

Je zit in week 10 van je zwangerschap en je merkt dit waarschijnlijk al aan het groeien van je buik. Je baby groeit, dus je ligamenten en spieren beginnen zich uit te rekken om ruimte te maken. Ook zul je merken dat je borsten steeds groter worden.

Angst of zorgen

Vroeg in de zwangerschap ervaren de meeste mama’s-in-wording een beetje angst of zorgen. Dit kunnen angsten zijn over de ontwikkeling van je baby of hoe het leven gaat veranderen als de baby er is. Elke zwangere vrouw maakt dit mee, maar bespreek deze angsten en onzekerheden met je verloskundige.

Zo fit mogelijk blijven

Als je op dit moment al een beetje over je misselijkheid heen bent en je wat meer energie hebt, wil je misschien alweer een beetje gaan sporten. Het is erg belangrijk om tijdens de zwangerschap zo fit mogelijk te blijven, zowel voor het welzijn van jezelf als van je baby.

Plannen

Jij en je partner hebben zoveel plannen en dingen die je moet doen voordat je baby wordt geboren – dus is het nu de tijd om lijstjes te maken en prioriteiten te stellen. Als je moet nadenken over grote renovaties aan het huis of je huis opnieuw wilt inrichten, denk dan goed na over de tijd die dat gaat kosten – je wilt niet dat een verhuiswagen op je bevaldatum wordt uitgeladen of dat je thuiskomt met je baby in een huis dat meer op een bouwplaats lijkt. Als je van plan bent te verhuizen, of lokaal op zoek bent naar een grotere woning, moet je goed nadenken over een goede kinderopvang en schoolvoorzieningen! Vraag rond voor aanbevelingen en onthoud dat dit soort voorbereidingen nooit te vroeg kunnen beginnen!

Hoe je baby groeit

Je baby is 4,5 centimeter lang. Het kritieke deel van zijn ontwikkeling is nu voltooid. Dit is het begin van de zogenaamde foetale periode, een tijd waarin de weefsels en organen in zijn lichaam snel groeien en rijpen. Hij slikt vocht in en schopt erop los. Vitale organen, inclusief zijn nieren, darmen, hersenen en lever (die nu rode bloedcellen maakt in plaats van de verdwijnende dooierzak), zitten waar ze horen te zitten en beginnen te functioneren, hoewel ze zich tijdens je zwangerschap blijven ontwikkelen. In de komende weken zal je baby opnieuw in omvang verdubbelen.

Hoe je leven verandert

Tijdens je volgende prenatale bezoek kun je mogelijk de snelle hartslag van je baby horen met behulp van een Doppler die je verloskundige op je buik legt. Het kloppen van het piepkleine hartje van je baby klinkt als het geluid van galopperende paarden en als je het voor de eerste keer hoort, kan dat heel ontroerend zijn.

Zwangerschapskleding

Voordat je zwanger werd, had je baarmoeder de grootte van een kleine peer. Tegen deze week is hij zo groot als een grapefruit. Je bent nu wel of niet klaar voor zwangerschapskleding. Zelfs als je er nog niet klaar voor bent, voelt je gewone kleding waarschijnlijk oncomfortabel strak en kunnen je borsten de naden van je bh uitrekken. De verdikking in je buik is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een lichte gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. Broeken en rokken met elastische taillebanden kunnen voor meer comfort zorgen.

 

Meer informatie: Meest voorkomende infecties

Dit zijn 2 van de meest voorkomende infecties tijdens de zwangerschap en wat je eraan kunt doen:

Urineweginfecties (UTI’s)

Urineweginfecties (UTI’s) zijn de meest voorkomende bacteriële infecties tijdens de zwangerschap. De hoge niveaus van progesteron zijn hier deels schuldig aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je urinestelsel ontspant, waardoor de urinestroom kan afnemen, maar waardoor bacteriën meer tijd krijgen om te groeien. Later in de zwangerschap spelen ook andere factoren een rol.

Een infectie vindt plaats wanneer darmbacteriën van je rectum naar je urinebuis reizen en hun weg vervolgen naar je urinewegen, waar zij zich blijven vermenigvuldigen. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking die cystitis wordt genoemd. Symptomen van een cystitis zijn: pijn, ongemak of een brandend gevoel bij het urineren, een meer frequente drang om te plassen, bekkenongemak of lagere buikpijn. Je urine kan troebel lijken en een vieze geur hebben.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts of verloskundige als je een blaasontsteking hebt. Onbehandelde cystitis kan leiden tot een nierinfectie waardoor je ernstig ziek kunt worden en het risico op een vroegtijdige bevalling wordt verhoogd. Als je cystitis hebt, schrijft je arts antibiotica voor die je veilig tijdens de zwangerschap kunt gebruiken om verdere problemen te voorkomen. Deze antibiotica zullen waarschijnlijk je symptomen binnen een paar dagen verlichten, maar onthoud dat je de volledige behandeling moet voltooien om alle bacteriën te vernietigen.

Bacteriën kunnen zich ook vermenigvuldigen in je urinewegen zonder symptomen te veroorzaken (een aandoening die asymptomatische bacteriurie wordt genoemd), daarom heeft je verloskundige tijdens je eerste prenatale bezoek een potje of buisje van je urine naar het laboratorium gestuurd. Ook als je deze aandoening hebt, krijg je antibiotica.

 

Bacteriële vaginose (BV)

Bacteriële vaginose (BV) is een genitale infectie die wordt veroorzaakt door een overgroei van bacteriën die meestal in kleine aantallen in je vagina leven. Je hoeft geen symptomen te hebben als je een BV hebt. Je kunt een dunne, melkachtige witte of grijze afscheiding met een vieze geur hebben. Deze geur is het duidelijkst na de seks. Misschien heb je ook wat irritatie of jeuk rond je vagina en vulva. BV is in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte en vroeggeboorte van het vruchtwater rondom je baby. De arts zal de infectie onderzoeken en je behandelen met antibiotica als de resultaten positief zijn.

Activiteit: Koop nieuwe beha’s en ondergoed

Terwijl je borsten en taille groeien en veranderen, kunnen zwangerschapsbeha’s en ondergoed je comfort bieden. Het is verstandig om deze in een winkel te kopen (niet online), zodat een verkoopster je kan helpen. Zorg dat  de beha je borsten goed ondersteunt en dat je de beha op de groei koopt. Je borsten kunnen de komende maanden nog één à twee cupmaten groter worden, vooral als dit je eerste zwangerschap is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in