Samen Zwanger - Vermoeidheid

Vermoeidheid komt vooral vaak voor tijdens het eerste trimester en kan later in de zwangerschap terugkeren. Niemand weet zeker wat de oorzaak is van vermoeidheid in het begin van de zwangerschap, maar het is mogelijk dat hormonale veranderingen -zoals de dramatische toename van progesteron- op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn. Voor veel vrouwen is vermoeidheid één van de eerste symptomen die duiden op een zwangerschap. Dit zijn de maatregelen die je kunt nemen om de vermoeidheid te verdragen en/of te verminderen:

Neem voldoende rust

Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je de extra slaap krijgt die je nodig hebt. Begin door eerder naar bed te gaan en overdag dutjes te doen wanneer dat kan. Zelfs een ‘dutje’ van 15 minuten kan een verschil maken.

Verminder je werkzaamheden en/of dagelijkse activiteiten

Vermijd of verminder onnodige sociale verplichtingen en neem het huishouden wat gemakkelijker als je dat kunt. Kijk of je af en toe wat minder uren kunt werken of thuis kunt werken. Neem een vakantiedag op als je je niet zo goed voelt. Heb je andere kinderen zorg dan dat iemand anders ze af ​​en toe in de gaten houdt, zodat jij een pauze kunt nemen of je slaap kunt inhalen.

Eet gezond

De meeste vrouwen hebben geen extra calorieën nodig tijdens het eerste trimester, maar je hebt ongeveer 340 extra calorieën per dag nodig in je tweede trimester en 450 extra calorieën per dag in je derde trimester. Weeg je te weinig of ben je te zwaar, vraag dan je arts hoeveel extra of minder calorieën je nodig hebt. Een gezond dieet dat bestaat uit groenten, fruit, volle granen, magere melk en mager vlees kan je energieker maken.

Blijf gehydrateerd

Verminder cafeïne en zorg ervoor dat je veel water drinkt. Als regelmatig plassen je ’s nachts wakker houdt, probeer dan een paar uur voor het slapengaan minder water te drinken.

Sport regelmatig

Je hebt misschien het gevoel dat je nauwelijks energie hebt om de dag door te komen, laat staan ​​om te gaan sporten. Als je minimaal 20 tot 30 minuten matig actief bent, zoals bij wandelen, kunt je je in feite al beter voelen. Probeer ook de hele dag door regelmatig te pauzeren om je te strekken en diep adem te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in