Samen Zwanger - Hyperemesis gravidarum

Tijdens de zwangerschap kun je heel misselijk en hondsberoerd worden. Een groot deel van de zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsmisselijkheid. De ernst daarvan verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen kunnen door deze misselijkheid de dagelijkse dingen niet meer uitvoeren. Dit wordt hyperemesis gravidarum genoemd.

Als je hyperemesis gravidarum hebt, heb je last van extreme zwangerschapsmisselijkheid en kun je niet meer fatsoenlijk functioneren. Je moet continu overgeven en je houdt voeding niet meer binnen. Ook drinken lukt niet meer. Meestal moet er medisch ingegrepen worden, omdat uitdroging of ondervoeding op de loer liggen.

Symptomen

Hypermesis gravidarum kent vele symptomen. Je geeft continu over, waardoor je gewicht verliest, hebt een snellere hartslag en een grote kans op uitdroging. Ook heb je last van duizeligheid en ben je gevoelig voor geuren, bewegingen, licht en geluiden. Door deze symptomen ben je vaak niet meer in staat om bijvoorbeeld te werken, boodschappen en het huishouden te doen. Bovendien kan je urine te donker zijn en moet je weinig naar de wc.

Heb je last van deze symptomen? Twijfel dan niet en maak meteen een afspraak met je huisarts of verloskundige.

Advies

Om de lasten van hypermesis gravidarum te verdragen, moet je met het volgende rekening houden:

  • Vraag om ondersteuning;
  • Buitenlucht kan wonderen doen. Vergeet niet om af en toe de ramen open te doen;
  • Maak gebruik van een krukje in bijvoorbeeld de slaap- en badkamer. Zo hoef je minder moeite te doen en is het veiliger als je erg last van duizeligheid hebt;
  • Neem je rust. Maak je niet druk en wees je ervan bewust dat je dit voor je kindje doet;
  • Zorg dat je genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen;
  • Communiceer regelmatig met je huisarts, zodat hij je in de gaten kan houden. Ondervoeding en uitdroging liggen immers op de loer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in