Samen Zwanger - Keizersnede

Er kunnen diverse medische redenen zijn voor een keizersnede. Dit betekent dat je kindje niet op een natuurlijke manier ter wereld komt, maar met een operatie via de buikwand. Een keizersnede kan ook gepland zijn.

De keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd. Bij een keizersnede wordt je kindje operatief via de buikwand van je verlost. Er wordt vaak voor deze ingreep gekozen als er een kans is dat de moeder of het kindje in gevaar kan komen. Deze ingreep duurt ongeveer 45 minuten, tenzij de nood hoog is (dan verloopt de bevalling sneller). Je kindje wordt na circa 15 minuten geboren. Na de geboorte worden je baarmoeder en buikwand gehecht.

Geplande en ongeplande keizersnede

Ook als er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan, kan voor een keizersnede worden gekozen. Die moet dan wel rond de 38e of 39e week van de zwangerschap plaatsvinden om een natuurlijke bevalling voor te zijn. Wanneer dit het geval is, krijg je een weeënremmer toegediend en moet de keizersnede meteen uitgevoerd worden. Ook kan het zo zijn dat tijdens de bevalling een spoedkeizersnede wordt verricht, omdat er bijvoorbeeld een risico ontstaat dat je kindje zuurstof tekort komt.

Waarom een keizersnede?

Het is niet altijd mogelijk om een bevalling op een natuurlijke manier te laten verlopen. Soms kan dit niet of is het niet mogelijk. Dit zijn een paar voorbeelden waarbij een keizersnede verricht kan/moet worden:

  • Je kindje ligt in een stuitligging. Hierbij is het nog wél mogelijk om een bevalling via de natuurlijke weg te laten verlopen. Bespreek met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn en denk goed na over de keuze;
  • Je kindje ligt in een dwarsligging. Bij een dwarsligging is het wél noodzakelijk dat een keizersnede wordt verricht. Dit betekent dat je kindje via een keizersnede ter wereld moet komen;
  • Je kindje heeft een zuurstoftekort. Als je op dit moment geen volledige ontsluiting hebt, is ook hier een keizersnede noodzakelijk;
  • Je gaat bevallen van een meerling, die op een ongunstige manier in de baarmoeder ligt;
  • Je hebt voor een abnormaal lange tijd weeën opgevangen, maar hebt nog steeds geen volledige ontsluiting.

Narcose of ruggenprik?

Bij een keizersnede wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van verdoving. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: onder narcose gaan of een ruggenprik nemen. Bij een narcose merk je niks van de bevalling, omdat je buiten bewustzijn bent. Je kunt je kindje na de geboorte niet direct vasthouden. Bovendien is het mogelijk dat je partner niet aanwezig mag zijn bij de operatie en geboorte. Het personeel moet jou immers in de gaten houden. De ruggenprik is heel anders dan de prik die je krijgt bij een natuurlijke bevalling. Het gevolg na het toedienen van deze ruggenprik is dat je lichaam vanaf je middel verlamd is. Je bent dus wel bij bewustzijn, maar je hebt geen controle over je onderlichaam en je kunt niks voelen.

Bij een ongeplande keizersnede (spoed) wordt meestal algehele narcose toegepast, omdat het cruciaal is dat het proces zo snel mogelijk verloopt. Voor een geplande keizersnede wordt eerst je gezondheid onderzocht en kun je daarna met je gynaecoloog of anesthesist bespreken wat het beste bij jou past.

De ingreep

Bij een keizersnede wordt je buikwand door een gynaecoloog opengesneden. Daarna wordt de baarmoederwand opengesneden. De baarmoederwand wordt door de gynaecoloog verwijd, zodat het kindje er gemakkelijk doorheen past. Zodra hij je kindje uit je baarmoeder heeft verlost, wordt de navelsteng doorgeknipt en de placenta verwijderd. Na de ingreep blijven moeder en kind nog even van elkaar gescheiden. De moeder wordt gehecht en het kindje wordt onderzocht. Als je door een ruggenprik bent verdoofd en je kindje gezond is, mag je het wondertje in je armen nemen terwijl je wordt gehecht. Meestal wordt er gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. Bij het dicht nieten worden de nietjes er na 5 dagen uit gehaald. Wordt je onder narcose gebracht? Dan kun je pas op de kraamafdeling of uitslaapkamer je kindje leren kennen.

Het herstel

Een keizersnede is geen pretje. Na de bevalling (een keizersnede is net zo goed een bevalling als een natuurlijke bevalling) moet je herstellen, omdat je buikwand open heeft gelegen, de narcose of ruggenprik een impact heeft achtergelaten en je litteken (horizontale lijn op de bikinilijn) moet genezen. Er komt dus veel bij kijken. Het nadeel van een keizersnede is dat je bij een volgende bevalling altijd na het ziekenhuis moet. Bij de bevalling kan het litteken in je baarmoeder namelijk scheuren. Ook bij een volgende bevalling bespreek je met je gynaecoloog wat het beste bij een volgende bevalling past: een natuurlijke bevalling of weer een keizersnede?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in