Samen Zwanger - KID (kunstmatige inseminatie donorsperma)

Kunstmatige inseminatie met donorsperma bestaat uit het plaatsen van sperma verkregen uit een spermabank in de baarmoeder. Het is een eenvoudige en effectieve techniek, omdat het sperma is verkregen van een gezonde man, dus het is van goede kwaliteit en bevat voldoende kwalitatieve spermacellen. De donor mag een onbekende zijn of een zelfgekozen donor uit je naaste omgeving. Als het een naaste uit je omgeving is, moet hij wel een gebruikelijke procedure volgen. Hij moet bijvoorbeeld een gesprek met je arts voeren en zich laten onderzoeken op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids. Ook moet zijn zaad tijdelijk in quarantaine gehouden worden, wordt de kwaliteit van zijn zaad bekeken en wordt de uitslag uiteraard met je besproken.

Kunstmatige inseminatie met donorsperma wordt aanbevolen wanneer de partner een soort erfelijke ziekte heeft of zijn testikels niet in staat zijn om sperma te produceren (testiculaire insufficiëntie) of voor vrouwen zonder (mannelijke) partner. Ook als er sprake is van slechte zaadkwaliteit, wordt donorinseminatie toegepast.

Procedure

Ovariële stimulatie en monitoring

De eierstokken worden gestimuleerd door het toedienen van hormonen (follikelstimulerend FSH en, in sommige gevallen, luteïniserend hormoon (LH). De cyclus wordt gevolgd door middel van echografische scans om te verifiëren of zowel het aantal als de grootte van de follikels geschikt is (slechts één follikel is noodzakelijk voor deze techniek). Door het toedienen van een ander hormoon dat LH (hormoon dat op een natuurlijke manier voor een eisprong zorgt) nabootst, laat de eicel los.

Voorbereiding van het spermamonster

Op de dag van de inseminatie levert de man het spermamonster af bij het laboratorium. Het monster wordt behandeld om het beweeglijke sperma van de rest te scheiden. Na dit proces wordt een voldoende concentratie beweegbaar sperma verkregen (enkele miljoenen) om de inseminatie uit te voeren.

Inseminatie

Op de dag van de eisprong wordt het sperma in een dunne buis geladen en in de baarmoeder ingebracht door injectie. Het is een eenvoudige, pijnloze procedure en lijkt erg op een gynaecologisch onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in