Hebben jullie allebei een drukke baan? Dan weet je nu al dat je straks overdag niet zelf op je kindje kunt passen. In dat geval is het handig om je tijdig op de verschillende vormen van kinderopvang, hun locaties, beschikbaarheid, de kosten en de toeslagen te oriënteren. In deze serie artikelen hebben we die zoveel mogelijk voor je op een rijtje gezet, maar raadpleeg altijd het internet voor de meest actuele informatie.
In deze artikelen beperken wij ons tot de dagopvang voor baby’s en peuters van 0 tot 4 jaar. Als ouders van deze kinderen kun je gebruik maken van de formele opvang in een kindercentrum (kinderdagverblijf of crèche), bij gastouders of bij een peuterspeelzaal (vanaf 2 jaar). Dan wel van informele opvang die je zelf regelt, bijvoorbeeld bij de grootouders of een familielid. Of bij je thuis met een au pair of een oppasser die je zelf inhuurt. Let er echter wel op dat niet elke vorm van opvang in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag!
Kinderopvangtoeslag
Op dit moment krijgen ouders maandelijks een kinderopvangtoeslag op basis van een zelfgemaakte inkomensschatting en een schatting van de hoeveelheid uren die zij komend jaar voor de opvang zullen gebruiken. Let op: Veel ouders schatten te hoog in en moeten uiteindelijk (een gedeelte van) de toeslag terugbetalen.
Welke vorm van kinderopvang kies jij?
Maar welke vorm van kinderopvang past nu eigenlijk het beste bij jullie wensen, ideeën en mogelijkheden? In onze serie artikelen over kinderopvang hebben we ze voor je op een rijtje gezet. TIP : De wereld van de kinderopvang is volop in beweging, ondermeer door nieuwe maatregelen van de overheid. Raadpleeg daarom de onderstaande websites en blijf op de hoogte!
Meer informatie
Nuttige websites: Rijksoverheid, Belastingdienst, Brancheorganisatie Kinderopvang, Gastouderopvang, Belangenvereniging BOinK, NIBUD en UWV bij uitkeringen.