Samen Zwanger - Koortslip

Een koortslip is een infectie van de huid die wordt gekenmerkt door kleine, rode blaasjes en zweertjes, die in de mond van je baby of in de buurt van zijn lipjes kunnen ontstaan. Ondanks de naam ‘koortslip’, heeft de infectie niks met koorts te maken. Een koortslip wordt namelijk veroorzaakt door het (besmettelijke) herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Het plekje kan gaan jeuken, branden of pijn doen. Het plekje zwelt op een gegeven moment op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes, die na 1 à 2 dagen opdrogen tot korstjes. Het duurt ongeveer één week totdat de lip is genezen. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken.

Een koortslip is weliswaar erg vervelend en pijnlijk, maar meestal onschuldig. Een koortslip geneest vanzelf zonder littekens, maar toch weten veel mensen niet of een koortslip schadelijk is voor een baby.

Is een koortslip schadelijk voor mijn baby?

80% van de bevolking draagt het herpes virus en soms uit zich dat in een koortslip. De besmetting is voor volwassenen bijna nooit gevaarlijk, maar bij baby’s kunnen complicaties ontstaan. In het ergste geval met dodelijke afloop, omdat hun immuunsysteem niet voldoende is ontwikkeld. Daarom is het een ongelooflijk gevaarlijke aandoening. Ook het kraambezoek moet weg blijven.

‘Laat niemand je baby kussen’

Het virus hoeft zich niet altijd te uiten, dus vaak weet je niet dat je het virus bij je draagt. Het virus in de vochtige blaasjes wordt door zoenen of na aanraking met de vingers overgebracht. Knuffel dus nooit een baby als je een koortslip hebt. Raak de blaasjes niet aan en was regelmatig je handen

Betekent dit dat je dan iedereen angstvallig uit de buurt van je baby moet houden? Geen paniek. In de meeste gevallen hebben Nederlandse vrouwen antistoffen voor de koortslip en die antistoffen geven ze tijdens de zwangerschap door aan de baby. Ongeveer 70% van de baby’s loopt helemaal geen gevaar.

Vraag je arts om advies als je blaasjes na 2 weken niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in