Samen Zwanger - Lichamelijke veranderingen

Door de zwangerschap verandert je lichaam continu en aan alle kanten. Deze veranderingen worden hier onder de loep genomen.

In de eerste maanden van je zwangerschap is er nog weinig tot niks te zien aan je lichaam. Toch verandert er een heleboel.

Borsten

Je borsten worden tijdens de zwangerschap groter, steviger en voller, omdat ze door de verhoogde oestrogeen in het lichaam veel meer vocht vasthouden. Vaak worden de borsten gevoeliger en zelfs pijnlijker. Tijdens de zwangerschap worden de melkgangen wijder en krijg je dikke blauwe aders. Verder worden je tepels groter en veranderen ze van kleur.

Gewicht

Het gewicht van je baby, baarmoeder, vruchtwater, placenta, borstklierweefsel, extra bloed en vocht komt neer op ongeveer 12 kilo. Dit betekent dat je tijdens de zwangerschap in ieder geval 12 kilo aankomt. Een toename door het nuttigen van ongezond eten moet natuurlijk wel onder controle worden gehouden, omdat het een nadelig effect op de zwangerschap heeft.

Buik

Het is vanzelfsprekend dat je buik zal gaan groeien totdat hij op knappen staat. De vorm van de buik verschilt van vrouw tot vrouw.

Haar

Je hormonen gieren tijdens de zwangerschap door je lijf. Voor de een betekent dit een volle haardos en voor de ander een vol doucheputje. Tijdens de zwangerschap hebben sommige zwangere vrouwen een prachtige volle bos haar. Helaas is er een mogelijkheid dat de haargroei zich ook op ongewenste plekken voordat. Deze vrouwen hebben een verhoogd gehalte van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in hun bloed, waardoor het haar zich in een rustfase bevindt. Dit betekent dat het haarverlies minimaal is. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk ook mogelijk dat je haar juist uitvalt door de zwangerschapshormonen. Ook stress, vermoeidheid en de veranderingen die de zwangerschap met zich meebrengt hebben invloed op het haarverlies.

Striae

Tijdens de zwangerschap groeit je lichaam, waardoor de welbekende tijgerstrepen kunnen ontstaan. Door de snelle gewichtstoename rekt je huidweefsel snel, waardoor het gaat scheuren. Met een crème kun je de huid lekker soepel houden en striae voorkomen/verminderen.

Ontstoken of bloedend tandvlees en gevoelige tanden

Je tandvlees wordt kwetsbaar en je bloedvaten worden slapper door alle extra zwangerschapshormonen. Je tandvlees bloedt sneller bij het poetsen. Het is belangrijk om je gebit bij te houden, zodat een ontsteking voorkomen kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in