Samen Zwanger - Liever geen gender reveal party

Ging je vroeger gewoon op kraamvisite, tegenwoordig word je voor tenminste drie party’s uitgenodigd nog voor überhaupt dat wiegje in de kamer bezet is door een baby. Van babyshowers tot heuse gender reveal party’s, alles wat uit de kinderkast gehaald en we kunnen er niet om heen. Al besloot deze moeder niet aan mee te doen aan deze trend.

Het is vaak de eerste vraag die mensen aan je stellen als je zwanger bent: “Weet je al wat het wordt?” Natuurlijk is het spannend om te weten of je een jongen of meisje ter wereld zal brengen, maar anno 2019 is er steeds vaker ruimte voor gender neutraliteit. Van gender neutraal opvoeden tot alleen unisex kleertjes inslaan en gebruiken, steeds vaker kiezen ouders ervoor om neutraler om te gaan met het geslacht van hun kind. Waarom? Om zo hun kind de ruimte te geven zich te ontwikkelen zoals hij of zij dat wil.

Daarom besloot deze zwangere vrouw dat ze niet mee wilde doen met de trend waar haar vriendinnen erg op aan stuurden toen ze net zwanger was: een gender reveal party. Hoe meer mensen in haar omgeving vroegen naar het geslacht en het feestje wat ze daarbij verwachtten, des te meer afkeer ze ervoor kreeg. En dus vroeg ze zich af waarom dat eigenlijk gebeurde.

Vertrouwen

Ze vertelt: “Hoe gek het ook klinkt, maar het voelde alsof ik al een bepaald level van vertrouwen had opgebouwd met mijn kindje terwijl het nog in mijn buik zat. Ik dacht aan de mogelijkheid dat mijn kindje zich misschien niet kon identificeren met blauw of roze en dat ik dit vertrouwen zou beschamen als ik hierin welGe een keuze zou maken.”

Daarbij wist de moeder ook niet zeker in hoeverre ze een ‘traditionele’ moeder wilde zijn. “Ik begreep wel dat roze en blauw traditionele symbolische kleuren zijn om het geslacht te identificeren, maar ik wilde openstaan voor alle kleuren van de regenboog. Natuurlijk, mijn echo zou wel het fysieke geslacht onthullen van mijn kind, maar het onthulde niet wat mijn kind daar echt over zou voelen op latere leeftijd. Mijn kind moest weten dat ik hem of haar steun, of hij of zij nu later kiest voor een ander geslacht dan wat de dokter heeft aangewezen.”

Meer dan ‘een geslacht’

De moeder vertelt dat ze zich enorm beschermend voelde tegenover haar ongeboren baby en dat ze het geslacht daarom ook liever voor zichzelf wilde houden. “En misschien vertelde mijn enorme buik me ook onbewust wat het kindje daar binnenin wilde. Wat we eigenlijk samen wilden.”

Omdat het voor deze moeder het onderwerp ‘geslacht’ meer omvatte dan alleen roze of blauwe sokjes, besloot ze om dicht bij zichzelf te blijven en geen gender reveal party te organiseren. En op de vraag wat haar omgeving dan voor cadeaus moesten kopen? “Ik vertelde ze gewoon dat alle baby’s er prachtig uitzien in welke kleur dan ook.”

 

Bron: Mamaenzo.nl – door Marleen Staal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in