Samen Zwanger - Maagzuur tijdens de zwangerschap

Maagzuur is een branderig gevoel waarbij de zure maaginhoud de slokdarm terecht komt. Veel vrouwen ervaren maagzuur voor de eerste keer tijdens de zwangerschap. En hoewel het vaak voorkomt en in het algemeen onschadelijk is, kan het behoorlijk vervelend zijn.

Maagzuur en aanverwante zaken, zoals het hebben van een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap, beginnen meestal in het tweede of derde trimester. Ook na de zwangerschap kun je nog last van maagzuur hebben. Vrouwen die tijdens de zwangerschap te veel kilo’s aankomen, kunnen nog een jaar na de bevalling last hebben van brandend maagzuur.

Oorzaak

Sommige hormonale en fysieke veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap kunnen maagzuur veroorzaken. De placenta produceert bijvoorbeeld het hormoon progesteron, dat de gladde spieren van de baarmoeder ontspant. Dit hormoon ontspant ook de klep die de slokdarm van de maag scheidt, waardoor maagzuur naar achteren kan sijpelen en dat onaangename brandende gevoel in je keel kan veroorzaken. Progesteron kan ook de spijsvertering vertragen door de golfachtige samentrekkingen van je slokdarm en darmen te vertragen. Later in de zwangerschap vult je groeiende baby je buikholte en duwt het maagzuur terug in de slokdarm.

Maagzuur verminderen

Dit is een aantal manieren om maagzuur te voorkomen en het ongemak te minimaliseren:

  • Vermijd voedsel en dranken die je maag van streek maken. Zoals: koolzuurhoudende dranken, alcohol, cafeïne, chocolade, citrusvruchten, sappen, tomaten, mosterd, azijn, muntproducten, vleeswaren en voedingsmiddelen die vet, pittig, gefrituurd of gekruid zijn;
  • Eet kleine hoeveelheden. Eet in plaats van drie grote maaltijden, gedurende de dag verschillende kleinere gerechten. Neem je tijd om te eten en kauw goed;
  • Drink water tussen de maaltijden door. Het is belangrijk om dagelijks veel water te drinken tijdens de zwangerschap, maar door teveel vloeistof kan je maag opzwellen;
  • Kauwgom kauwen na het eten. Kauwgom stimuleert je speekselklieren en speeksel kan helpen om het zuur te neutraliseren;
  • Eet twee of drie uur vóór het slapen gaan. Dit geeft je lichaam de tijd om te verteren voordat je gaat liggen;
  • Verander je slaappositie. Gebruik kussens om met je bovenlichaam zo’n 6 centimeter hoger te gaan liggen. Dit helpt het maagzuur laag te blijven en bevordert de spijsvertering;
  • Draag loszittende en comfortabele kleding. Draag geen kleding die strak om je middel en je buik zit;
  • Vraag je arts om informatie over geneesmiddelen tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Een antacidum dat magnesium of calcium bevat, kan het ongemak verminderen. Informeer echter eerst voordat je eraan begint, want sommige merken bevatten veel stoffen die schadelijk kunnen zijn;
  • Rook niet. Naast het bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen, verhoogt roken het zuur in de maag. (Als je problemen ondervindt met het stoppen met roken, kun je je arts raadplegen zodat hij een programma om te stoppen met roken kan aanbevelen.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in