Samen Zwanger - Met plezier borstvoeding geven

Met plezier borstvoeding geven

Moedermelk is gezond voor je baby en het geven van borstvoeding helpt je een goede band op te bouwen met je kind. Daarnaast bevat moedermelk het eerste halfjaar alle stoffen die je baby nodig heeft. Redenen genoeg dus voor borstvoeding, maar het is niet altijd gemakkelijk om die te geven. Sommige moeders stoppen er zelfs eerder mee dan ze zouden willen. Een artikel met wat je moet weten om met succes te voeden.

 

  1. Eerst colostrum, daarna moedermelk.

De eerste drie dagen komt er colostrum uit je borst. Deze vloeistof is gelig tot oranje van kleur en is heel voedzaam voor je kindje. Pas na drie dagen borstvoeding komt de productie van moedermelk echt goed op gang. De kleur is niet hetzelfde als die van koeienmelk, maar eerder waterig tot blauw/wit. Bovendien wisselt de kleur, afhankelijk van wat je gegeten hebt.

 

  1. Het aanleggen van je baby.

Het is belangrijk dat je baby op de juiste manier de melk uit de borst krijgt. Dat gaat alleen als je baby op de juiste manier is aangelegd. Is dat niet het geval, dan kan hij niet goed drinken. Dit is ook de meest voorkomende oorzaak van pijn aan je tepels. Weet je niet zeker of je kindje goed drinkt, vraag dan je kraamverzorgende om je te begeleiden. Bij veel kraamzorgorganisaties en ziekenhuizen werken lactatiekundigen (deskundigen op het gebied van de borstvoeding), zij kunnen je hierbij ook helpen. Soms helpen zilverkapjes. Deze maken gebruik van de ontstekingsremmende werking van de moedermelk.

 

  1. Vaak voeden

Een baby komt de eerste zes weken minimaal acht tot twaalf keer per dag. Dus ongeveer om de twee tot drie uur, verdeeld over dag en nacht. Als je weet dat een voeding vaak een half uur duurt, dan zie je al snel dat je heel veel tijd met je baby aan de borst doorbrengt. Dit is normaal en hoort bij het geven van borstvoeding.

 

  1. Wanneer borstvoeding geven

Geef je baby de borst wanneer hij honger heeft. Dat merk je aan zijn hongersignalen. De eerste hongersignalen zijn: sabbelen op de knuistjes, onrustig bewegen met zijn hoofdje of smakgeluidjes maken. Krijgt een baby geen voeding, dan gaat hij daarna huilen.

 

  1. Melkproductie

Je borst is continu bezig met het maken van moedermelk. Niet alleen tijdens de voedingen, maar ook tussen de voedingen door. Je hoeft je geen zorgen te maken of je lichaam voldoende borstvoeding aanmaakt. Je lichaam past zich aan de behoefte van je baby aan.

 

  1. Bereid je voor

Vaak hoor je: ‘Ik probeer het en kijk wel of het lukt’.  Als je graag borstvoeding wilt geven bereid je er dan op voor. Je kunt dit doen door het bezoeken van een voorlichtingsavond over borstvoeding.  Ook zijn er diverse websites met informatie over borstvoeding en praktische boeken, waarin veel meer informatie staat dan wij je hier kunnen geven.

 

Wij van samenzwanger.nl wensen je een mooie tijd met je baby.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in