Samen Zwanger - Mijn ervaring met HypnoBirthing®

Op 20 maart 2017 moest ik voor controle naar de verloskundige. Bloeddruk te hoog, urinecontrole, eiwitten gevonden en naar het ziekenhuis. Opnieuw urinecontrole en verhoogde eiwitten, dus ik werd opgenomen. Er werd gekozen voor een tabletje, zodat de baarmoedermond week werd en er de volgende dag kon worden ingeleid. Om 19.00 uur die avond was dat. Om 00.00 uur werd ik wakker van krampen. Zonder duidelijk ritme, niet herkenbaar en vervelend. Maar goed te doen. 

Vanaf 02.00 uur heb ik naar de regenboogoefening geluisterd, tussendoor kort geslapen en wel 15 keer naar de wc geweest. Ik paste de rustige ademhalingsoefening (4 tellen in, 8 tellen uit) toe, tot de verpleegkundige en verloskundige om 07.00 uur binnenkwamen. Ik vertelde dat de weeën om de 3 minuten kwamen, maar de verpleegkundige zei dat het sneller ging. Ondertussen luisterde ik naar de ontspanningsoefening die me enorm heeft geholpen!

Om 07.45 uur bleek ik al 6-7 cm ontsluiting te hebben! De weeën volgden in rap tempo en ik merkte dat je naar beneden zakte. Ik zei dat het niet lang meer zou duren en wist dat het snel zou gaan. De verloskundige bleef, wat me gerust stelde.  De weeën werden pittiger, maar de regenboogoefening zorgde voor ontspanning. Ook de tip van veel water drinken heeft onwijs geholpen. De laatste weeën waren niet pijnloos, ik had de hand van mijn man nodig om in te knijpen. Ik wist echter dat als ik zou denken dat ik het niet meer zou redden, het de laatste weeën zouden zijn. Door deze manier van positief denken kwam ik er best relaxt doorheen.

“De weeën werden pittiger, maar de regenboogoefening zorgde voor ontspanning.”

Zoals geleerd en geoefend wilde ik niet persen maar naar beneden ademen. Door druk te zetten op mijn bovenste buikspieren voelde ik je steeds meer naar beneden zakken. Na 3-5 keer naar beneden ademen tijdens een perswee, werd Mason Julian geboren! Slechts 5 minuten na de eerste perswee. Wat een prachtig moment! Je huilde niet direct, maar ik had tijdens de HypnoBirthing®-avonden geleerd dat als baby’s ontspannen geboren worden, ze vaak niet meteen huilen. Ik was daar zelf dus heel rustig onder. Bij je geboorte had ik nog steeds de regenboogoefening in mijn oor..

Mijn moeder was erg onder de indruk over hoe relaxt alles ging en verbaasd dat een bevalling ook zonder persen kan! Ook de verloskundige stond versteld. Ik ben je erg dankbaar Maaike *), omdat dankzij jouw kennis en ervaring de geboorte van Mason nog mooier is geworden dan ik had gehoopt! Ik heb veel gehad aan de ontspanningsoefeningen, visualisaties en affirmaties en ben ervan overtuigd dat de manier van denken erg bepalend is voor het verloop en ervaren van pijn. Het is echt zo dat je lichaam en je baby zelf weten wat te doen!

“Ik ben je erg dankbaar Maaike *), omdat dankzij jouw kennis en ervaring de geboorte van Mason nog mooier is geworden dan ik had gehoopt!”

Daarnaast erg fijn om tips en trucs uit te wisselen omtrent de bevalling, maar zeker ook de kraamtijd en daarna. Heel volledig, alles komt aan bod. Had ik deze cursus maar bij ons eerste kind al gedaan. Het is echt een toegevoegde waarde en zo anders dan de standaard GGD-cursussen.  Ik gun het elke zwangere om deze cursus te volgen als perfecte voorbereiding op de mooiste dag van haar leven!

(Naam bij de redactie bekend)

*) Maaike Langedijk is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor HypnoBirthing® en gecertificeerd opleider voor het HypnoBirthing® Institute.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in