Samen Zwanger - HypnoBirthing

HypnoBirthing® is een volledige zwangerschapscursus waarbij ultieme ontspanning, ook wel zelfhypnose genoemd, centraal staat. Onderzoek toont aan dat als je bij de bevalling gebruik maakt van zelfhypnose, je minder pijn hebt en ook dat je minder behoefte hebt aan pijnbestrijding. Bij zelfhypnose is er vaker een spontane vaginale bevalling en minder noodzaak tot stimulatie en keizersnede.

HypnoBirthing®

HypnoBirthing® is een filosofie en techniek tegelijk die je helpt om te ontspannen, zonder stress en vol vertrouwen zwanger te zijn en te bevallen. Aan de basis ligt een vorm van zelfhypnose die je totaal laat ontspannen en toch altijd zelf volledig ‘in control’ te blijven. Zelfhypnose kun je het beste vergelijken met dagdromen of helemaal opgaan in een goed boek of een film. Momenten waarop je op één ding gefocust bent en al het andere om je heen wegvalt. Die zelfhypnose kun je leren via de gecertificeerde trainingen gegeven door trainers van HypnoBirthing Vereniging Nederland, waarbij je jezelf bewust in een ontspannen staat leert te brengen en daarbij gedachten en beelden gebruikt die bijdragen aan een positieve geboorteverwachting.

Beroemdheden

Onderzoek toont aan dat vrouwen die gebruik maken van zelfhypnose tijdens de bevalling minder pijn hebben en vaak niet of nauwelijks behoefte hebben aan medische pijnbestrijding. Sterker, bij zelfhypnose komt een spontane vaginale bevalling vaker voor en is er minder noodzaak tot stimulatie en een keizersnede. In haar voorlichting over pijn en pijnbehandeling tijdens de baring, kwalificeert de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zelfhypnose dan ook als een ‘comfortverhogende maatregel’. Op zich logisch; wanneer je ontspannen bent geeft je autonome zenuwstelsel immers minder pijnprikkels door en levert het lichaam haar lichaamseigen pijnstiller: endorfine . Er zijn dus nogal wat voordelen verbonden aan HypnoBirthing®, wat overigens ook volmondig wordt beaamd door beroemde jonge moeders waaronder Nederlands topmodel Doutzen Kroes die van zelfhypnose gebruik maakte. “De bevalling was een heel bijzondere ervaring en echt heel mooi”, aldus Kroes in het tijdschrift ‘Privé’ van 31 juli 2014.

Cursus HypnoBirthing®

Bij de cursus HypnoBirthing® gaat het om actief horen, zien en voelen. Door de leerstof toe te passen krijg je meer en meer vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam. De groepsof privécursus bestaat uit informatie en theorie, zelf ervaren en oefenen van technieken en kijken naar video’s waarop je het geleerde in praktijk ziet. De cursus is voor beide ouders met als doel hun band te versterken en zich voor te bereiden op de faseovergang, namelijk van partnerschap naar ouderschap.

Op het programma staan o.a.: begrip van hoe geboortespieren werken, leren jezelf te ontspannen, verschillende ademtechnieken, activeren van de endorfine (natuurlijke ontspanning) in je lichaam, contact met je kindje tijdens de zwangerschap maar ook de hechting na de geboorte tussen ouder en kind, loslaten van (oude) geloofsovertuigingen en angsten over de geboorte, nog beter naar de signalen van je lichaam en je baby te luisteren, leren hoe je zelfhypnose kunt gebruiken, enzovoorts. Ook zul je het HypnoBirthing®-boek lezen, oefenen met cd’s en kijken naar video’s die je zullen inspireren en je een handvat geven voor het soort geboorte dat jij, je partner en je baby willen ervaren.

Meer informatie

Groeps- en individuele cursussen worden gegeven door heel Nederland. Op de website van de Vereniging van HypnoBirthing® Cursusleiders Nederland en België kun je vinden waar de training bij jou in de buurt wordt gegeven. Let daarbij op het certificaat van de trainer. De training wordt aangeboden in 5 bijeenkomsten van elk 2½ uur; 12½ uur in totaal dus omdat wetenschappelijk is bewezen dat deze tijdsduur de beste resultaten geeft.

1 REACTIE

  1. Wij hebben bij Izelle een hypnobirthing cursus gevolgd als voorbereiding op de bevalling van onze dochter. Door de zwangerschapscursus kregen we meer vertrouwen om de bevalling op onze eigen manier en in rust te kunnen laten gebeuren. Izelle geeft de cursus op een hele fijne en enthousiaste manier en heeft hierbij een mensgerichte aanpak. We hebben veel geleerd en kunnen HypnoBirthing Zeeland zeker warm aanbevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in