Samen Zwanger - Moedermelk bewaren

Je kunt je moedermelk op deze manieren bewaren:

  • Bij kamertemperatuur (niet meer dan 25 graden Celsius), voor maximaal 6 uur;
  • In een koelbox, met ijspakken, maximaal 24 uur;
  • In de koelkast (op 4 graden Celsius of kouder), maximaal 5 dagen. Bewaar de melk achterin de koelkast, omdat dat gedeelte het koudst is. Houd de melk uit de buurt van vlees, eieren of ongekookt voedsel;
  • In het koelvak van de koelkast, gedurende 2 weken;
  • In een thuisvriezer (minimaal 18 graden Celsius of lager), maximaal 6 maanden.

Werk

Als je weer moet werken, probeer dan een routine te maken voor het kolven en bewaren van je borstvoeding. Hierdoor blijft je melkvoorraad behouden en kan je baby blijven profiteren van je melk, zelfs als je niet bij hem bent. Als je van plan bent om de melk binnen een paar dagen te gebruiken, is koelen beter dan bevriezen. Als je de melk bevriest, gaat een deel van de voedingsstoffen die infecties bestrijden verloren. Toch is bevroren moedermelk nog steeds beter voor je baby dan flesvoeding. Hierbij is het erg belangrijk dat je gesteriliseerde verpakkingen gebruikt.

Label en dateer je flessen en gebruik eerst de oudste. Houd je borstkolf schoon. Was de onderdelen in warm zeepsop en spoel ze grondig af voordat je ze gaat steriliseren en was je handen voordat je gaat kolven. Door alles zo schoon mogelijk te houden, wordt het minder waarschijnlijk dat bacteriën in je opgeslagen melk zullen groeien. Je kunt verse moedermelk toevoegen aan moedermelk die al in de koelkast staat, op voorwaarde dat het op dezelfde dag is gekolfd en je het eerst in de koelkast afkoelt voordat je deze porties gaat mengen. Houd er wel rekening mee dat je het alleen kunt gebruiken totdat de oude melk 5 dagen oud is. Je zult merken dat de oude melk en de nieuwe melk van elkaar gaan scheiden. Dit is normaal en je kunt het flesje zacht schudden om het opnieuw te mixen.

Koude of warme melk?

Sommige baby’s drinken graag koude melk uit de koelkast, terwijl andere liever warme melk willen. Je kunt de melk opwarmen door de fles in een bak met warm water te plaatsen. Als je je melk wilt invriezen, doe dit dan zo snel mogelijk na het kolven. Houd elke fles een beetje open, omdat je melk tijdens het invriezen uitzet. Je zou kleine hoeveelheden melk in een ijsblokjeshouder kunnen invriezen, idealiter een met een deksel. Of je zou de bak in een afgesloten diepvrieszak kunnen bewaren. Deze ijsblokjes ontdooien snel en zijn ideaal als je wat moedermelk nodig hebt om te mengen met het voedsel van je baby als je vaste stoffen aan zijn dieet gaat toevoegen. Je kunt vers gekolfde melk toevoegen aan bevroren melk, zolang de verse melk eerst minimaal één uur gekoeld is.

Bevroren moedermelk wordt idealiter in de koelkast ontdooid en kan daar gedurende 12 uur worden bewaard. Je kunt de fles ook in een bak heet water leggen. Let op: Bevries de moedermelk niet als die al ontdooid is. En kom niet in de verleiding om je moedermelk te ontdooien of warm te maken in een magnetron.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in