Samen Zwanger - Moeilijker zwanger door reuma

Moeilijker zwanger door reuma. Uit onderzoek blijkt dat jonge vrouwen met reumatoïde artritis  moeilijker zwanger raken dan gezonde leeftijdsgenoten.

Bij gezonde vrouwen met een kinderwens raakt 80 tot 90 procent binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen met reumatoïde artritis – een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaakt – is dat nauwelijks 58 procent. Bij ruim 15 procent lukt het zelfs nooit.

Jenny Brouwer van het Erasmus MC stelde bij meer dan 300 jonge vrouwen met reumatoïde artritis, die al sinds 2002 worden opgevolgd, vast dat het gebruik van bepaalde medicatie – zoals ontstekingsremmende pijnstillers – voor een stuk aan de basis ligt van de verminderde vruchtbaarheid. Ook een hoge ziekteactiviteit bemoeilijkt de kans om zwanger te geraken voor deze vrouwen.

Artsen van patiëntes met reumatoïde artritis zouden volgens Brouwer kunnen overwegen om in het geval van een kinderwens het gebruik van bepaalde geneesmiddelen tijdelijk te staken. Bovendien zouden ze de vrouwen verschillende combinaties van medicatie kunnen toedienen om de ziekteactiviteit te verlagen en zo de kans op een zwangerschap te verhogen. (ev)

 

Bron: Eoswetenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in