Samen Zwanger - Moxa-therapie helpt baby met stuitligging om te draaien

Als een baby tijdens de bevalling niet met het hoofd, maar met zijn achterwerk of voeten naar beneden ligt, leidt dit tot risico’s voor de gezondheid van moeder en baby. De Moxa-therapie, een bepaalde behandeling op een specifiek acupunctuurpunt, kan ervoor zorgen dat de baby vóór de bevalling ‘spontaan’ draait.

Op basis van een echo bij een zwangerschapsduur van 30 weken kan worden voorspeld of een baby tijdens de bevalling goed zal liggen (hoofdligging) of met zijn achterwerk naar beneden ligt, de zgn. stuitligging. Tot enige tijd terug was de standaardbehandeling om eerst af te wachten of de baby vanzelf zou draaien. Gebeurde dat niet, dan probeerde een gynaecoloog of verloskundige rond de 36 weken van de zwangerschap de baby te laten draaien met druk van buitenaf op de buik van de moeder. Wanneer echter bij 33 weken zwangerschap met een speciale behandeling een specifiek acupunctuurpunt wordt gestimuleerd, blijkt dit te leiden tot beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34%).

Géén acupunctuur

Deze behandeling heet Moxa-therapie. Een therapie waarbij géén acupunctuur wordt toegepast, maar een gloeiende Moxa-staaf (een rol aangestoken bijvoetskruid) ongeveer een duimbreedte boven een specifiek acupunctuurpunt op je kleine teen wordt gehouden. De stralingswarmte van de rol zorgt voor prikkeling van het punt. Na een introductie en instructie van de acupuncturist, kan de behandeling aan je partner worden geleerd waarna deze de Moxa-therapie in de daaropvolgende twee weken thuis kan toepassen.

In overleg

Het is aan te raden om deze therapie alleen in overleg met je behandelend arts of verloskundige en met uitleg van een gediplomeerde acupuncturist toe te passen. Een verkeerde toepassing kan namelijk ook een negatief effect hebben waardoor de baby bijvoorbeeld juist dieper met zijn achterwerk in je bekken komt vast te zitten. Overleg dus eerst met je verloskundige omdat die goed op de hoogte is van de gezondheidstoestand van jou en je kindje. Op basis daarvan kan een gediplomeerd acupuncturist dan bepalen of Moxa-therapie veilig kan worden toegepast. De positieve effecten van acupunctuur en Moxa-therapie zijn verankerd in de traditionele Chinese geneeskunde. De Moxa-therapie wordt in toenemende mate toegepast in combinatie met de reguliere gezondheidszorg. Wil je meer weten over Moxa-therapie kijk dan eens op een website als stuitlig.nl.

Bron: Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in