Samen Zwanger - Neusverkoudheid bij kleintjes

Neusverkoudheid bij kleintjes; kleine kinderen hebben er erg veel last van als hun neus verstopt is. Door neusverkoudheid drinken ze moeilijker, slapen ze slecht en krijgen ze een droge keel. Bovendien kan een verstopt neusje tot gevolg hebben dat het neusslijmvlies uitdroogt of geïrriteerd raakt, wat weer kleine wondjes in de neusholte veroorzaakt. Het is dus belangrijk om het neusje van jouw kind schoon te houden.

Een verstopt neusje, of neusverkoudheid wordt ook wel acute of infectieuze rhinitis genoemd en wordt veroorzaakt door een ontstoken slijmvlies in de neus. Het is meestal het gevolg van besmetting met een van de vele verkoudheidsvirussen.

Verkoudheid

Omdat het afweersysteem van kinderen nog niet optimaal is, zijn zij erg bevattelijk voor dit soort virussen en kunnen ze er vrij heftig op reageren. Meestal is niet alleen een verstopte neus het gevolg, maar is er sprake van een algehele verkoudheid.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in het kinderdagverblijf). Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Zo kan een verkouden kind aan zijn neus zitten en vervolgens iets aanraken dat daarna door andere kinderen wordt aangeraakt (bijvoorbeeld speelgoed).

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, kun je je kindje leren bij hoesten of niezen de hand voor de mond te houden en regelmatig de handen te wassen. Gemiddeld zijn kleine kindjes ruim zes keer per jaar verkouden!

De symptomen

Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (lees: snot) produceren. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken. Het gevolg: niesbuien en een waterige afscheiding uit het neusje. Soms kan het snot een groen-gele kleur hebben. Vaak gaat de neusverkoudheid gepaard met een ontstoken keel, rode oogjes en hoestbuien.

Door de ontsteking is het slijmvlies namelijk geïrriteerd. In de neus kan dit een niesprikkel geven, en in de keel of luchtpijp kan een hoestprikkel ontstaan. Zijn ook de stembanden ontstoken, dan kan dat heesheid geven. De neus-keelholte staat via de buis van Eustachius in verbinding met het middenoor. Een verkoudheid kan daardoor ook oorpijn geven.

Soms wijst dit op een ontsteking van het middenoor. Oorpijn herken je aan het wrijven over de oortjes door je kindje. Is dit het geval, ga dan altijd even langs je huisarts. Kleine kinderen kunnen tijdens een verkoudheid ook nog wel eens koorts krijgen. Een kaak- of voorhoofdsholte-ontsteking komt bij kleine kinderen niet voor, omdat deze holten nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Neusje schoonhouden

Tegen de verkoudheid zelf is weinig tot niets te doen. Gelukkig is het meestal met een keine week over. Wel kun je de symptomen, zoals dat verstopte neusje, verlichten. Het belangrijkste is om het neusje goed schoon te houden. Helaas weet jouw kleintje nog niet hoe hij zijn neus moet snuiten. Je zult dus met hulpmiddelen aan de slag moeten.

Tegen een verstopte neus kun je een neusspray of neusdruppels gebruiken. Natriumchloride is de chemische benaming voor keukenzout. De oplossing in water van ongeveer 8 mg per ml wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. In deze sterkte is het niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Kies dus voor druppels of een spray met een fysiologische zoutoplossing.

Kinderen onder twee jaar mogen namelijk niet alles gebruiken. De zoutoplossing verdunt het slijm in de neus, waardoor je kind beter kan ademen. Ook kun je met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Doe voor het slapengaan (ook voor het middagslaapje) een paar druppeltjes in ieder neusgat. Zo nodig kun je deze neusdruppels ook vaker geven. Wat ook nog wel eens wil helpen is vochtige lucht. Je kunt bijvoorbeeld met je kind naast een stomende douche gaan zitten.

Een andere manier om de verstopping te verlichten is het ‘uitzuigen’ van het neusje. Vind je het niet zo fris om het neusje van jouw hummeltje echt uit te zuigen, dan kun je hiervoor een neuspompje gebruiken. Ze zijn gewoon verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterij. Let erop dat je het pompje inknijpt vóórdat je het in het neusje van je kleintje steekt. Anders wordt er lucht in het neusje geblazen en dat is een naar gevoel.

Overige maatregelen

Sommige ouders willen het ongemak van hun kindje verlichten door het gebruik van een smeermiddel. Gebruik voor kleine kinderen altijd een wrijfmiddel speciaal voor baby’s en kleine kinderen. Een mentholcrème is namelijk ongeschikt voor jonge kinderen.

Denk er verder aan dat je kindje door de loopneus en de traanoogjes meer vocht verliest dan normaal. Zorg er dus voor dat jouw kleintje voldoende drinkt. Wel in kleine hoeveelheden, want met een verstopte neus is het lastig drinken.

Groen-geel snot

Is je kindje jonger dan zes jaar en heeft hij last van groen-geel snot, dan is het waarschijnlijk een bacteriële infectie. Vaak is dan de neusamandel ontstoken. De neusamandel zit boven het zachte gehemelte achter de neus. Links en rechts van de neusamandel begint de buis van Eustachius. Bij oudere kinderen (boven de zes) duidt deze kleur snot meestal op een bijholteontsteking.

Wanneer jouw kindje regelmatig een ontstoken neusamandel heeft, kan de dokter besluiten om ‘m te verwijderen. Het ligt aan de ernst van de klachten of een arts ervoor kiest de amandel weg te halen. Hoe jonger een kind, hoe minder snel wordt ingegrepen, maar in principe is er geen minimumleeftijd voor de operatie. Met een speciaal instrument wordt de amandel in één beweging losgemaakt van de onderlaag. De neusamandel kan tot het achtste jaar weer teruggroeien en opnieuw voor klachten zorgen.

Naar de dokter?

Met een gewone verkoudheid hoeft je kindje niet naar de huisarts. Het gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms even duren. Ga wel even langs je arts als je kindje bij de verkoudheid klachten krijgt zoals benauwdheid, piepende ademhaling of sufheid, of als je hummeltje slecht drinkt (minder dan de helft van normaal).

Wanneer een eventuele koorts bij baby’s langer aanhoudt dan 24 uur (of bij kleine kinderen langer dan drie volle dagen), is het ook verstandig een bezoekje aan de dokter te brengen. Ook terugkerende koorts is reden voor doktersbezoek.

Tenslotte

Neusverkoudheid is gewoonlijk vrij snel weer over. Wanneer dat niet het geval is of wanneer jouw kindje in bepaalde periodes regelmatig last heeft van een verstopte neus, dan is waarschijnlijk sprake van een allergische rhinitis. Tot die categorie wordt bijvoorbeeld hooikoorts gerekend.

Receptgeneesmiddelen hebben ook vaak rhinitis als bijwerking. Mocht je vermoeden dat het bij jouw kindje om een allergische rhinitis gaat, neem dan even contact op met je dokter.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in