Samen Zwanger - Oefentherapie Cesar/Mensendieck

Oefentherapie Cesar/Mensendieck is een erkende paramedische methode voor het behandelen en voorkomen van klachten door verkeerde lichaamshoudingen of bewegingen. De therapeuten Cesar/Mensendieck zijn erin gespecialiseerd om jou gezonder te laten bewegen en een betere lichaamshouding aan te leren. Ook als je zwanger bent.     

Tot zover de definitie, maar wat kan Cesar/Mensendieck dan voor jou betekenen als je zwanger bent? Helpt deze oefentherapie bijvoorbeeld als je bijna niet meer weet hoe je moet zitten? Als bukken steeds moeilijker wordt? Of als je last hebt van je bekken?

‘Zwanger Totaal’

‘ZwangerTotaal’ is een inhoudelijk programma, gemaakt met de kenmerkende eigenschappen van de oefentherapie Cesar/ Mensendieck. Het programma kan zowel preventief als bij klachten worden gevolgd. Echter, niet alle Cesar/Mensendieck-oefentherapeuten die met zwangere en pas bevallen vrouwen werken, zijn hierbij aangesloten. Wel bieden ze andere cursussen volgens de methode Cesar/ Mensendieck aan. Vraag daarom je verloskundige welke oefentherapeut Cesar/ Mensendieck bij jou in de buurt welke begeleiding verzorgt en wat de verschillen zijn.

Je lichaam verandert

Als je zwanger bent verandert je lichaam ingrijpend. Je borsten worden groter, je buik neemt in omvang toe, je baarmoeder groeit, je hartslag stijgt, noem maar op. Naarmate je langer zwanger bent, word je zwaarder en dan vooral je buik. Door dit alles gaat het bewegen en zitten steeds wat moeilijker. Geen wonder dat je in die maanden extra last kunt krijgen van pijntjes en je steeds meer rekening moet houden met hoe je gaat zitten, opstaan, lopen en bukken. Alles waar je voorheen niet over nadacht en automatisch deed, kan nu lastig en moeizaam gaan.

Bekken en bekkenbodem

Tijdens of na je zwangerschap kun je ook last van je bekken krijgen. En dan vooral rond de lage rug, het stuitje, je heupen, billen en liezen. Ook kan de functie van de bekkenbodem verstoord zijn, wat plassen, ontlasting en gemeenschap kan beïnvloeden. Nadat de oefentherapeut heeft vastgesteld waar de klachten vandaan komen, krijg je oefeningen om je heupen, bekken en/of onderrug in een betere stand te krijgen. Daarbij kunnen ook de spieren in da gebied getraind worden, evenals de juiste lichaamshouding en beter bewegen om bekkenproblemen in de toekomst te voorkomen.

Cursus zwangerschapsbegeleiding  

Vooraf bepaalt de Cesar/Mensendieck oefentherapeut samen met jou je beste lichaamshouding en manier van bewegen. Tijdens de cursus leer je die houdingen en bewegingen en word je wijzer op gebieden als de voorbereiding op je bevalling en herstel. Ook houdingen om weeën op te vangen, omgaan met weeën, ademhaling, pershoudingen, je bekkenbodem en de kraamperiode komen aan bod. Per les wordt steeds één onderwerp behandeld, waarbij je partner een keer kan meekomen om wegwijs te raken in praktische zaken. Ook na de bevalling kun je meedoen aan lessen, zoals trainen van je bekkenbodem en je rug. En dan is er ook nog de cursus verantwoord sporten tijdens de zwangerschap, welke meestal wordt gegeven door een ‘Zwanger Fit’-oefentherapeut.

De oefentherapie Cesar/Mensendieck heeft dus zeker voordelen als je zwanger bent. Wil je meer weten, kijk dan op de website van de beroepsvereniging Cesar/Mensendieck.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in