Ontevreden over je lichaam tijdens en na de zwangerschap. Als je eindelijk een manier hebt gevonden om gelukkig te zijn met je lichaam – hoewel dat na heel wat jaren experimenteren met diëten en verschillende workouts onmogelijk leek, is dat natuurlijk super fijn.
Tot je samen met je partner besluit om voor een baby te gaan. Hoewel je natuurlijk uitkijkt naar het moederschap en de zwangerschap zelf, begin je je al gauw af te vragen hoe de fysieke overgang eruit gaat zien. Helemaal als de baby er straks eenmaal is. Al dat harde werk dat je hebt gedaan om tevreden te zijn met je lichaam, lijkt ineens voor niets te zijn geweest. Herkenbaar?
Je bent niet de enige
Hoewel je het misschien niet hardop uitspreekt en het vooral bij een gedachte blijft, blijk je zeker niet de enige te zijn: uit onderzoek blijkt dat ontevredenheid over het lichaam tijdens en na de zwangerschap voor veel vrouwen iets is wat zich constant afspeelt. Uit weer een ander onderzoek van 2014 bleek dat het slechte lichaamsbeeld dat vrouwen hebben tijdens en na de zwangerschap geassocieerd wordt met lage stemmingen, waargenomen sociaal-culturele druk, het voornemen om borstvoeding te geven en een grote terughoudendheid wat betreft eten.
En hoewel de meeste vrouwen gewichtstoename tijdens de zwangerschap meer sociaal acceptabel vinden dan gewichtstoename in andere levensfasen, blijkt dat een negatief zelfbeeld al ontstaat in het eerste trimester: daar waar de taille steeds groter wordt, maar er nog geen zwanger buikje te zien is. Waarom vinden we het toch nodig om een uitleg te geven waarom je een bepaalde broek niet meer past, waarom willen we haast roepen ‘dat het komt vanwege de zwangerschap’. Wat zou het uit moeten maken?
De druk om de zwangerschapskilo’s zo snel mogelijk kwijt te zijn kan overweldigend zijn. En zeg nou eerlijk, het is toch veel belangrijker om je te concentreren op jezelf en de baby, in plaats van te onderzoeken hoe je zo snel mogelijk weer die kilo’s kunt verliezen.
Niet haalbaar
Bovendien is het hele idee achter ‘je lichaam weer terugkrijgen’ niet haalbaar voor 95% van de vrouwen, zo blijkt. De maatschappij is er op gericht dat je na je zwangerschap zo snel mogelijk weer in je oude spijkerbroek moet passen, maar missen we dan eigenlijk niet de boot om moeders juist te koesteren, ze hebben tenslotte net een geweldige reis afgelegd.
Veel vrouwen zullen het vervelend vinden als het niet lukt, als ze niet in staat zijn om hun ‘oude lichaam’ weer terug te krijgen. Als gevolg daarvan zien experts steeds meer een correlatie tussen een slecht lichaamsbeeld en postpartumdepressies. Daarnaast zijn op social media natuurlijk beelden te zien van vrouwen die het wél lukt. Al ontvangen zwangere vrouwen op social media ook weer ongevraagd commentaar op hun lichaam.
Zoek support
Het kan helpen om jezelf niet langer te vergelijken met de perfecte plaatjes op social media. Zoek contact met mensen die je echt kunnen helpen. Praat met goede vrienden, praat met de mensen waarvan je weet dat ze gewoon zullen luisteren. Je wilt deze gedachtes alleen delen met mensen die je een luisterend oor zullen bieden, maar verder geen oordeel erover vellen.
Je kunt er zo ontzettend veel aan hebben, ook voor een eventuele andere zwangerschap. Hoewel er geen manier is om te achterhalen hoe je je die keer zal gaan voelen, kan het er wel voor zorgen dat je meer ‘hoop’ krijgt. Herinner jezelf eraan dat je je moet focussen op de groei en komst van je baby – dat komt op de eerste plaats. Omarm de veranderingen en geniet van het moederschap.
Bron: Mamaenzo.nl door Rachelle Abbas