Blanke, pasgeboren baby’s hebben meestal blauwige oogjes, omdat ze weinig melanine bevatten. In het eerste jaar wordt deze kleurstof (in de iris) aangemaakt en na een tijdje (ongeveer 6-12 maanden) is de kleur definitief. Getinte baby’s hebben meestal teveel vloeistof in hun irissen om blauwe oogjes te hebben. Deze baby’s hebben meestal een lichtbruine oogkleur.
Melanine bepaalt je oogkleur
Melanine (pigment) bepaalt je huid-, haar- en oogkleur. In het begin hebben baby’s heel weinig melanine in hun ogen, waardoor ze met lichte oogjes (vaak blauwige) worden geboren. De hoeveelheid melanine, die wordt aangemaakt, is genetisch bepaald (ouders).
DNA
Verschillende factoren spelen mee in de definitieve oogkleur van je baby. Maar de erfelijkheid is bepalend. Het gen voor een bruine oogkleur (A) is dominant tegenover het gen voor een blauwe oogkleur (a). Heb jij bruine ogen (A) en je partner blauwe ogen (a), dan krijgt je baby waarschijnlijk bruine ogen (Aa) omdat deze kleur dominant is. Toch kan je kind blauwe ogen krijgen als jullie allebei bruine ogen hebben. Is dit het geval, danhebben jullie het bruine en het blauwe gen (Aa). Je kindje heeft dus van jullie allebei het blauwe gen gekregen. Met deze tabel kun je de oogkleur van je baby inschatten:
De verandering (als de kleur verandert)
De oogkleur kan erg snel (van de ene op de andere dag) of langzaamaan veranderen. Dit gebeurt meestal na 6-9 maanden, maar je hebt ook nog kans dat het tot het einde van zijn eerste jaar duurt. Het komt zelden voor dat een kind daarna nog een andere oogkleur krijgt. In principe kun je er gewoon vanuit gaan dat zijn oogkleur na zijn 1e verjaardag niet meer verandert.
Bron: Het Oogfonds