Samen Zwanger - Opties voor homoseksuele stellen met een kinderwens

Als jij en je partner als man zijn geboren is het niet alleen erg moeilijk om een kind te krijgen in Nederland, maar ook om als juridische ouders gezien te worden. De Nederlandse wet geeft namelijk aan dat de moeder van het kind (in dit geval de draagmoeder) automatisch de juridische ouder is.  

Juridisch

Homoseksuele ouderschap is op juridisch vlak erg ingewikkeld. Het kind is namelijk juridisch gezien van zijn draagmoeder. Jullie moeten dus beiden regelen (in geval van 2 vaders) dat jullie juridisch als zijn ouders worden gezien. Dit doe je door middel van adoptie. Ook hebben jullie een draagmoeder nodig.

In Nederland mogen over een kind maar twee volwassenen tegelijkertijd het juridische ouderschap hebben.

Opties

Dit zijn verschillende opties om jullie kinderwens te vervullen:

Draagmoeder

Zoals de naam al aangeeft, draagt deze vrouw een kind voor een ander. De eicel kan eventueel door een zaadcel van één van de vaders bevrucht zijn. Op deze manier heeft één van jullie toch nog een bloedband met het kind. Een draagmoederschap op zich is niet verboden, maar jezelf in het openbaar aanbieden, een draagmoeder oproepen of bemiddelen tussen vraag en aanbod is dat wèl. Je kunt een draagmoeder in je sociale omgeving vinden. Ook is het mogelijk om een draagmoeder in het buitenland te vinden. Let op: Dit proces kan erg lang duren vanwege juridische procedures (of het kind juridisch gezien van jou is en het meenemen van het kind naar Nederland). Het wordt aanbevolen om door een goede advocaat (familierecht) begeleid te worden.

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat je het ouderschap deelt met een andere persoon dan je partner of een koppel. Dit kan variëren van het sturen van maandelijkse brieven tot een betrokken opvoeding. Let op: In Nederland mogen er over een kind maar twee volwassenen tegelijkertijd het juridische ouderschap hebben, dus houd hier rekening mee.

Adoptie

Jullie kunnen ook kinderen adopteren, maar er zijn niet veel landen die dit toestaan (delen van West-Europa, een klein aantal staten in Amerika en Nieuw-Zeeland). Let op: Deze procedure kan erg lang duren en kost veel geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in