Samen Zwanger - Osteopathie en zwanger zijn

Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen. Het is een veilige methode om van klachten zoals rugpijn of bekkeninstabiliteit af te komen. Bovendien helpt het je bij de voorbereiding op de bevalling.

Je zwangerschap zou één van de mooiste periodes uit je leven moeten zijn. Maar terwijl je baby groeit, verandert er veel in je lichaam. Je buik groeit waardoor je anders gaat zitten en bewegen. Je hormoonhuishouding staat volledig op zijn kop, organen worden van hun plaats gedrukt en bloedvaten kunnen worden dichtgedrukt. Dit kan voor jou als aanstaande moeder heel vervelend zijn en voor onzekerheid zorgen. Een osteopaat kan helpen om deze klachten te verminderen.

De oorzaak, niet de gevolgen

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar. Een osteopaat is gespecialiseerd in de samenhang. Hij/zij zoekt in het hele lichaam naar die weefsels die verminderd beweeglijk zijn en je klachten veroorzaken. Heel verrassend zit de oorzaak vaak op een andere plek dan waar je klachten hebt. Door de oorzaak te behandelen en niet het gevolg, is de behandeling effectiever en met minder kracht waardoor het minder pijnlijk is en ook dat is weer effectiever. Immers, zachte druk op de goede plek heeft meer effect dan hard drukken op een plek die al pijn doet! Deze benadering pakt dan ook heel goed uit.

Herstel van binnenuit maakt het veilig

Osteopathie staat bekend als veilig voor moeder en kind. Herstel na een osteopathische behandeling vindt van binnenuit plaats en daar komen geen schadelijke stoffen bij vrij. Een osteopaat maakt geen gebruik van apparaten en schrijft geen medicijnen voor.

Welke klachten kan de osteopaat zoal verminderen?

  • Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit;
  • Rug- en nekklachten;
  • Problemen met de maag of het middenrif zoals zuurbranden;
  • Steeds terugkerende blaasontsteking;
  • Pijn aan het stuitje;
  • Tintelingen in armen of benen;
  • Hoofdpijn.

(Een volledige opsomming is onmogelijk. Informeer daarom gerust bij een osteopaat naar de mogelijkheden.) De osteopaat kan je tevens helpen met de voorbereiding op de bevalling. Door de weg vrij te maken kan hij ervoor zorgen dat de geboorte soepeler verloopt. Een bekken dat soepel en pijnloos is, laat nu eenmaal meer toe.

De behandeling

De behandeling begint met uitleg over de bevindingen uit het onderzoek. Afhankelijk van je klachten en wat er uit het onderzoek komt, kan het zijn dat de osteopaat je bekken behandelt. Maar een andere regio zou ook heel goed kunnen, het is steeds weer maatwerk. Met zijn handen maakt een osteopaat los wat te vast is gaan zitten. Heel belangrijk hierbij is dat er vaak gekozen wordt voor een aanraking die prettig voelt. Niet perse pijnloos maar wel ontspannend. Want hoe beter je kunt ontspannen, des te dieper is het effect. Pas wanneer het lichaam weer kan ontspannen, zal het ook kunnen herstellen. beter je kunt ontspannen, des te dieper is het effect. Pas wanneer het lichaam weer kan ontspannen, zal het ook kunnen herstellen.

Waar vind ik een osteopaat?

Osteopaten hebben een eigen beroepsvereniging, de NVO. Een gekwalificeerde osteopaat bij jou in de buurt is te vinden via de website www.osteopathie.nl. Hier vind je ook informatie over vergoedingen door de zorgverzekeraar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in