Samen Zwanger - Overgewicht en de zwangerschap

Vrouwen met overgewicht hebben vaak last van vruchtbaarheidsproblemen. Naarmate je zwaarder wordt, wordt het tegelijkertijd ook moeilijker om zwanger te raken. Niet alleen vóór de zwangerschap brengt het overgewicht problemen met zich mee, maar ook tijdens de zwangerschap.

Als een zwangere vrouw overgewicht heeft, heeft zij meer kans op een miskraam, zwangerschapsvergiftiging en –diabetes of een hoge bloeddruk en keizersnede. Een echo kan misschien niet goed gemaakt worden, omdat de baby minder goed gemonitord kan worden. Door ruimtegebrek is een natuurlijke bevalling erg lastig en kan het langer duren voordat een bevalling goed op gang komt. Bovendien heb je 50% meer kans dat je kind overgewicht heeft.

Voldoende bewegen en gezond eten

Het is daarom van groot belang om tijdens de zwangerschap voldoende te bewegen en gezond te eten. Afvallen tijdens de zwangerschap mag niet, maar voor 2 eten is ook niet nodig. Ga in gesprek met een diëtist, zodat je een verantwoord dieet kunt krijgen en niet te veel aankomt tijdens de zwangerschap. Overleg dit eerst met je verloskundige.

Advies

  • Zorg dat je vóór de zwangerschap een gezond gewicht hebt;
  • Vermijd stress;
  • Zorg dat je motivatie hebt door bijvoorbeeld met andere vrouwen te sporten;
  • Beweeg voldoende;
  • Vermijd onverantwoorde diëten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in