Samen Zwanger - Ovulatiesymptomen

In de dagen voorafgaand en net na je ovulatie, kun je bepaalde veranderingen in je lichaam merken en tijdens je ovulatie bepalen wanneer je het vruchtbaarst bent. Bij sommige vrouwen valt de ovulatie bij elke cyclus op ongeveer dezelfde dag, maar anderen kunnen de timing juist moeilijk bepalen. Daarom kan het je helpen als je leert hoe je ovulatiesymptomen herkent en volgt, zodat je kunt plannen wanneer je seks als je zwanger wilt worden.

Gebruikelijke tekenen van ovulatie (eisprong)

Bijna alle vrouwen hebben deze drie ovulatiesymptomen:

Veranderingen in je basale lichaamstemperatuur

Veranderingen in je basale lichaamstemperatuur; je laagste lichaamstemperatuur in een periode van 24 uur. Je gebruikt een speciale thermometer om elke dag op hetzelfde tijdstip te temperaturen, direct nadat je wakker bent en voordat je opstaat. Je hebt hier een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma voor nodig. Op de dag na de ovulatie zal je basale lichaamstemperatuur (temperatuur als het lichaam in rust is) met 0,2 tot 0,5 graden oplopen en tot de volgende periode verhoogd blijven. (Na het opnemen van je basale lichaamstemperatuur bij een paar cycli, zie je misschien een patroon dat je kan helpen bij het voorspellen van je ovulatiedag in de volgende cyclus);

Veranderingen in het baarmoederhalsslijm

Cervicale slijm is de vaginale afvoer die je soms in je ondergoed vindt. Voor het grootste deel van de maand kan het heel weinig zijn, of het kan dik en kleverig zijn. Maar in de paar dagen voor, tijdens en direct na de ovulatie zul je een toename zien van het cervicale slijm en een verandering in de textuur: het zal duidelijk, glad en glibberig worden (zoals rauwe eiwitten);

Veranderingen in je baarmoederhals

Tijdens de ovulatie is je baarmoeder zachter, hoger, lichter en meer open. Je kunt deze veranderingen voelen als je met een vinger in je vagina gaat om baarmoederhalsvond te onderzoeken, maar het vereist wel wat oefening om de verschillen te herkennen.

Meer informatie over het bijhouden van je basale lichaamstemperatuur en cervicale veranderingen kan je helpen bij het voorspellen wanneer je zult ovuleren (het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat).

Andere ovulatiesymptomen

Deze symptomen zijn niet zo normaal of consistent als die welke hierboven zijn beschreven, dus je kunt ze of allemaal, of enkele of geen ervan hebben. Zoals:

  • Borstgevoeligheid;
  • Lichte krampen of twijgen;
  • Verhoogd gevoel van geur;
  • Verhoogde sex drive.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in