Samen Zwanger - Pijn in je onderrug

Tijdens je zwangerschap kun je je groeiende baarmoeder en hormonale veranderingen waarschijnlijk de schuld geven voor de pijn in je onderrug.

Groeiende baarmoeder

Naarmate je baarmoeder groter wordt, verschuift het zwaartepunt. Je buikspieren rekken uit en verzwakken, waardoor je houding wordt beïnvloed en je rug wordt belast. Het kan ook zo zijn dat je baarmoeder op een zenuw drukt. Bovendien betekent het extra gewicht dat je draagt, dat je spieren meer te verduren hebben en je gewrichten meer belast worden. Vandaar dat de rugpijn aan het eind van de dag erger kan aanvoelen.

Hormonale veranderingen

Tegelijkertijd maken hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap je gewrichten los en ontspannen de ligamenten die je bekkenbodem aan je wervelkolom vasthechten. Hierdoor kun je je minder stabiel voelen en pijn hebben als je loopt, staat, langdurig zit, in bed rolt, uit een lage stoel of een laag bad komt, je draait of iets optilt.

Wanneer?

In het begin van de zwangerschap kun je rugpijn krijgen, maar deze begint meestal tijdens de tweede helft van de zwangerschap en kan erger worden naarmate je zwangerschap vordert. Je rug kan ook na de bevalling pijn blijven doen, maar deze verdwijnt meestal binnen enkele maanden.

Wanneer is lage rugpijn tijdens de zwangerschap ernstig?

Als je rugpijn langer dan twee weken aanhoudt, wordt het tijd om contact op te nemen met je arts. Bel je arts onmiddellijk als je:

  • Rugpijn ernstig is, slechter wordt of wordt veroorzaakt door trauma;
  • Rugpijn gepaard gaat met koorts, vaginale bloedingen of een branderig gevoel wanneer je plast;
  • Het gevoel in een of beide benen hebt verloren of als je je plotseling ongecoördineerd of zwak voelt;
  • Het gevoel in je billen, liezen, genitale gebied, je blaas of anus verliest. Hierdoor kan het moeilijk worden om te plassen of te ontlasten;
  • Pijn in de onderrug hebt aan het einde van het tweede of derde trimester. Dit kan een teken zijn van een vroegtijdige bevalling, vooral als je daarvoor geen rugpijn had;
  • Pijn hebt in je onderrug of in je zij vlak onder je ribben, aan een of beide kanten. Dit kan een teken zijn van een nierinfectie, vooral als je koorts hebt en misselijk bent en als je bloed in je urine hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in