Samen Zwanger - Rechter staatssteun voor NIP-test is geoorloofd

De overheid hoeft de subsidiëring van de zogeheten NIP-test voor zwangere vrouwen niet stop te zetten. Een Belgisch bedrijf had de Nederlandse staat aangeklaagd vanwege ongeoorloofde staatssteun, maar de rechtbank in Den Haag wees in een kort geding de aanklacht van de hand.

Hierdoor blijft de prijs van de test gelijk: een eigen bijdrage van 175 euro.

Met een Niet-Invasieve Prenatale Test kunnen vrouwen hun vrucht via bloedonderzoek laten controleren op de syndromen van Down, Patau of Edwards. Tot voor kort konden vrouwen in Nederland zo’n NIP-test alleen laten doen als er een verhoogde kans op een van de syndromen uit de combinatietest kwam. In België werd de test al wel afgenomen, reden voor duizenden Nederlandse vrouwen daar hun vrucht te laten onderzoeken.

Sinds april kunnen zwangere vrouwen voor de NIP-test terecht bij de acht academische ziekenhuizen, een regeling waarvoor de overheid jaarlijks 26 miljoen euro uittrekt. Andere aanbieders dan universitaire medische centra (umc) zijn uitgesloten van deze subsidieregeling. Deze maand hebben al 5.766 zwangere vrouwen een bloedtest laten doen bij een van de umc’s.

‘’Vrouwen moeten vrij kunnen kiezen tussen de twee testen (de combinatie- of NIP-test), dus moeten de prijzen gelijk zijn.’’

Vrije keuze

Reden voor Gendia, een Belgisch bedrijf dat de NIP-test aanbiedt, om de Staat aan te klagen. Gendia heeft in Nederland veel locaties waar vrouwen hun bloed kunnen laten afnemen tegen de marktprijs van 500 euro. Door de subsidieregeling vreest het bedrijf uit de markt te worden geprijsd.

De rechter vindt dit toelaatbaar. Vrouwen moeten vrij kunnen kiezen tussen de twee testen (de combinatie- of NIP-test), luidt de argumentatie, dus moeten de prijzen gelijk zijn. Een combinatietest kost op dit moment zo’n 175 euro. Vanwege dit zogeheten ‘algemeen economisch belang’ is het Europese verbod op staatssteun hier niet van toepassing, oordeelt de rechter.

‘’De rechtbank rept met geen woord over het feit dat de subsidieregeling discrimineert.’’
– Patrick Willems, directeur Gendia

Gendia overweegt naar het hooggerechtshof te stappen. Volgens directeur Patrick Willems gaat het om valse concurrentie voor buitenlandse laboratoria. ‘Teleurstellend is ook dat de rechtbank met geen woord rept over het feit dat de subsidieregeling discrimineert, omdat Gendia daarvan is uitgesloten’, aldus Willems tegen persbureau ANP.

Bron: De Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in