Samen Zwanger - Rhesusfactor

Net zoals er verschillende belangrijke bloedgroepen zijn, zoals bloedgroep A, B, AB en O, is er ook een rhesusfactor. Deze factor kan leiden tot de rhesusziekte en dat kan (ernstige) problemen voor zwangere vrouwen opleveren. Rond de 12e week van je zwangerschap word je onderzocht om te kijken of je rhesus-negatief bent. Dit wordt gedaan door middel van een bloedonderzoek.

Ontstaan

De rhesusfactor wordt geërfd – doorgegeven door de genen van de ouders aan hun kinderen. Als de moeder rhesus-negatief is en de vader rhesus-positief, kan de foetus de rhesusfactor-genen van zijn vader erven. Als de moeder en vader allebei rhesus-negatief zijn, zal de baby ook rhesus-negatief zijn.

De rhesusfactor kan problemen veroorzaken als je rhesus-negatief bent en je foetus rhesus-positief is. Het bloed van je baby komt namelijk via de placenta in jouw bloed. Als rhesus-negatief bloed van de moeder in contact komt met het rhesus-positief bloed van de foetus, maakt de moeder antistoffen aan tegen het rhesusfactor. Deze antilichamen vallen de rhesusfactor aan alsof het een schadelijke stof is.

Invloed op de foetus

Tijdens de zwangerschap kunnen zich problemen voordoen als deze antilichamen de placenta passeren en het bloed van een rhesus-positieve foetus aanvallen. De Rh-antilichamen vernietigen enkele van de rode bloedcellen van de foetus. Dit veroorzaakt hemolytische anemie, waarbij rode bloedcellen sneller worden vernietigd dan het lichaam ze kan vervangen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle delen van het lichaam. Zonder voldoende rode bloedcellen zal de foetus niet genoeg zuurstof krijgen. Hemolytische anemie kan leiden tot ernstige ziekte. Ernstige hemolytische anemie kan zelfs fataal zijn voor de foetus. Ook tijdens de volgende zwangerschap kan het voor gezondheidsproblemen zorgen.

Rhesusprik

Als je baby bij de tweede bloedtest in week 27 rhesus-positief blijkt te zijn, krijg je 2 rhesusprikken. De eerste prik krijg je rond de 30e week van je zwangerschap en de 2e prik binnen 2 dagen na de geboorte van je baby. De rhesus-positieve rode bloedcellen worden door de afweerstoffen van de prik afgeweerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in