Loopt je kind schaafwonden op, dan komt er vrijwel altijd bloed bij kijken. Schaafwonden komen meestal voor op de knieën, ellebogen of schenen van je kind. Meestal zijn schaafwonden niet ernstig, maar een goede verzorging is wèl belangrijk.
Je kunt schaafwonden goed verzorgen door de adviezen in dit artikel op te volgen. Jonge kinderen krijgen vaak schaafwonden omdat ze veel klauteren, rennen en vallen. Daarom is het belangrijk dat je de wond goed schoon maakt, omdat er vaak zand, modder en andere viezigheid in zit. Als je de wond goed verzorgt, is de huid binnen een paar dagen alweer genezen.
Wat stel je vast bij schaafwonden?
- Een oppervlakkige huidwond, waarbij de bovenste huidlaag is beschadigd door schuring.
Wat doe je?
- Bij een hevige bloeding: oefen druk uit op de wond;
- Spoel de wond schoon met lauw stromend water uit de kraan of ander drinkbaar water. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken;
- Droog de omgeving van de wond met een schone doek;
- Kleine schaafwonden kun je aan de lucht laten drogen;
- Dek grote schaafwonden af met een niet-verklevend steriel verband;
- Raadpleeg de huisarts bij twijfel over de grootte van de wond of als de wond niet goed schoongemaakt kan worden. Doe dat ook als er voorwerpen in de wond blijven zitten, als de wond blijft bloeden en als de wond in het gezicht, in de ogen of op de geslachtsdelen zit.
Bron: Het Rode Kruis