Samen Zwanger - Schadelijke infecties

Toxoplasmose en listeriose. Twee schadelijke infecties die gevaarlijk voor de zwangere vrouw kunnen zijn. Hoe kun je deze infecties oplopen en voorkomen?

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet en kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of doodgeboorte veroorzaken. De kans daarop is gelukkig klein. Als je later in de zwangerschap besmet raakt met deze parasiet neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar is de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje wèl groter.

Hoe ontstaat toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt meestal van dieren op mensen overgebracht. De parasieten bevinden zich namelijk in het vlees. Als je rauw vlees van besmette dieren eet, kun je door de parasiet worden besmet. Niet alleen rauw vlees, maar ook kattenpoep, aarde en ongewassen groenten kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten.

Tips en adviezen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om een besmetting met deze parasiet te voorkomen. Als je onderstaande adviezen opvolgt, is de kans dat je toxoplasmose krijgt minimaal.

  • Eet geen rood vlees, rosbief, filet americain, carpaccio en tartaar;
  • Laat een ander (bijvoorbeeld familielid) de kattenbak verschonen. Draag handschoenen als je het toch zelf moet doen;
  • Gebruik handschoenen als je bezig bent in de tuin. Ook in de tuin kan kattenpoep liggen;
  • Was alle groenten extra goed voordat je ze opeet.

Listeroise

Ook listeroise is een infectie die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. Een besmetting met de listeriabacterie veroorzaakt deze nare infectie en kan grote gevolgen hebben voor je baby. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Het is dus van groot belang om deze besmetting te voorkomen.

Hoe ontstaat listeroise?

Listereria bacteriën ontstaan vaak in producten die erg lang gekoeld zijn bewaard (bijvoorbeeld in een koelkast) en die zonder verhitting worden gegeten.

Tips en adviezen

  • Kijk uit voor bepaalde kazen en melken. Alle melken en kazen in de Nederlandse supermarkt kun je gewoon eten, omdat deze gepasteuriseerd en gesteriliseerd zijn. De Nederlandse supermarkten verkopen ook “au lait cru” of “bevat ongepasteuriseerde melk”. Harde kazen zijn absoluut geen probleem, omdat de listeria bacterie hier niet op overleven kan. Pas ook op met verse melk van de boer;
  • Was je groenten extra goed, laat het niet te lang buiten de koelkast staan en eet voorverpakte groenten en salades absoluut niet na de uiterste houdbaarheidsdatum;
  • Eet liever ook geen voorverpakte vis. Als je dit echt wilt eten, moet de vis tot minstens 75-85 graden verhit worden;
  • Eet geen rauw vlees.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in