Samen Zwanger - Slapeloosheid tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen zeggen dat het moeilijk is om te slapen omdat ze zich niet comfortabel kunnen voelen, voortdurend naar de badkamer moeten rennen, kramp in de benen hebben en opgewonden en angstig zijn over de komst van hun baby.

Met zoveel fysieke en emotionele veranderingen is het geen verrassing dat 8 van de 10 vrouwen slapeloosheid en andere slaapproblemen hebben tijdens de zwangerschap. Gelukkig ben je niet de enige, maar dat zal je niet veel troost bieden als je de uren s’ nachts voorbij ziet vliegen.

Wat je kunt doen

  • Begin met je een rustgevend ritueel voor het slapengaan aan te leren. Neem een ​​warm bad, maak een ​​kopje kamillethee, luister naar rustige muziek, vraag je partner om je voeten te wrijven – wat je ook maar helpt om te ontspannen;
  • Eet geen zware maaltijd voordat je gaat slapen. Maar je moet ook niet met een hongerig gevoel naar bed gaan;
  • Zorg ervoor dat je kamer een comfortabele temperatuur heeft om te slapen. Is het donker en stil genoeg? Zware of donker gekleurde gordijnen kunnen helpen om ongewenst licht buiten te houden. Heb je last van verkeerslawaai, bekijk dan of je die met isolatie e.d. kunt verminderen.

Als je 20 tot 30 minuten na het slapengaan niet slaapt, sta dan op en ga naar een andere kamer. Lees een tijdschrift of luister naar muziek totdat je je slaperig voelt en ga dan terug naar bed. Als de slaap niet snel komt, maak je dan geen zorgen. Je zorgen maken omdat  de uren voorbij vliegen, maakt het probleem alleen maar erger en je voelt je de volgende dag gesloopt.

Raadpleeg je arts

Als je denkt dat je een ernstige slaapstoornis hebt, raadpleeg dan je arts. Ondertussen moet je jezelf eraan herinneren dat slapeloosheid frustrerend kan zijn, maar dat het tijdens de zwangerschap volkomen normaal is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in