Samen Zwanger - Slapeloze nachten

Het is volkomen normaal dat je je zorgen maakt om je dierbare nieuwe baby. Hij lijkt misschien klein, kwetsbaar en hulpeloos, vooral als hij je eerste baby is. Bovendien kunnen waarschuwende verhalen over wiegendood je het al helemaal moeilijk maken. Slapeloze nachten houd je eraan over.

Het is belangrijk om je angsten te accepteren -en ermee te leren leven- en deze geen rol te laten spelen in het plezier dat je met je baby hebt.

Ademhaling

Houd er rekening mee dat alle baby’s de eerste weken een onregelmatige ademhaling hebben. Het lijkt erop dat je baby lang stopt met ademen, maar de normale ademhaling wordt na pauzes, die een paar seconden duren, hervat.

Huidskleur

Is de huidskleur van je baby normaal (dus niet blauw, bleek of erg rood), dan is hij waarschijnlijk in orde. Als je je baby ’s nachts bij je in de buurt houdt, voel je je waarschijnlijk veel prettiger. Ook kun je een nachtlampje gedurende de nacht aan laten, zodat je hem beter en zonder op te staan kunt zien.

Kalmeren

Je kunt je angsten ook een beetje kalmeren door alles te doen om je baby te beschermen tegen gevaren. Om het risico op wiegendood te verminderen, moet je hem bijvoorbeeld altijd op zijn rug laten slapen, stevig beddengoed gebruiken, hem weghouden van sigarettenrook en de kamer waarin hij slaapt niet te oververhitten.

Reanimeren

Het volgen van een reanimatiecursus om te leren reanimeren kan je helpen om zelfverzekerder te worden, omdat je in ernstige noodsituaties zelf kunt ingrijpen en er niet machteloos bij hoeft te staan. Het is ook erg handig als je partner en de babysitter zich opgeven voor deze cursus.

Overbezorgd

Soms gaat de bezorgdheid te ver en raak je overbezorgd. Praat hierover met je arts. Hij kan je uitleggen wat normaal gedrag is en wanneer je toestand (of die van de baby) zorgelijk is. Ook kan hij je specifiek advies geven op de momenten dat jij het nodig hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in