Samen Zwanger - Social Media druk tijdens de zwangerschap

Op Instagram gefilterde afbeeldingen van beroemdheden hebben de gezondheid van zwangere vrouwen in gevaar gebracht ‘. Gephotoshopte afbeeldingen en mythes over sporten tijdens de zwangerschap, laten aanstaande moeders in angst en verwarring achter. Social Media druk tijdens de zwangerschap kan bij zwangere vrouwen voor problemen zorgen.

Zwangere vrouwen worden op sociale media gebombardeerd met gephotoshopte afbeeldingen en gevaarlijke mythes over oefenen tijdens de zwangerschap, waardoor velen zich angstig en verward voelen, waarschuwen experts.

“In een ideale wereld zouden we niet omringd worden door gephotoshopte beelden van beroemdheden, die vier weken nadat ze een baby hebben gehad er alsnog uitzien alsof ze nooit zwanger zijn geweest,” zei Philippa Kaye, een huisarts. “Die door Instagram gefilterde wereld is geen realiteit.”

 

Er is een enorme druk op vrouwen om snel weer in vorm te komen na de bevalling, en dit kan leiden tot blessures. “Ik heb gezien dat vrouwen het te ver doorvoeren op de sportschool voor en na de zwangerschap, en het heeft problemen veroorzaakt,” zei ze. “Als je nog nooit hebt geoefend voordat je zwanger bent, wil je niet beginnen met een high-impact training of een militair trainingskamp in het park. Het is te veel.”

 

Wetenschappers bestuderen de link tussen ongezond zwangerschapsdieet en ADHD

Een voormalig Olympiër Greg Whyte, heeft een boek geschreven, Bump Up, over veilig sporten tijdens de zwangerschap. “Ik ben een vader van drie en toen mijn vrouw zwanger was, zochten we goede, betrouwbare informatie over lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap – en het bestaat echt niet”, zei hij. In plaats daarvan ontdekte hij veel mythes die op internet en sociale media werden gepropageerd. “Sommigen van hen zijn eigenlijk best gevaarlijk.”

 

Het meest onveilige advies, zei hij, wordt vaak geïnspireerd door de blogs en Instagram-accounts van vrouwen die extreem actief waren vóór de zwangerschap, en die vervolgens dat niveau van hoge intensiteit activiteit handhaven tijdens hun zwangerschap. “Voor een vrouw die vóór de zwangerschap inactief was om sommige van deze dingen aan te pakken … kan het gevaarlijk zijn.”

 

Hij geeft het voorbeeld van Emily Breeze, de fitnesstrainer die foto’s en video’s van zichzelf op Instagram plaatste met een gewicht van 155 pond en 34 weken zwanger. “Voor haar was dat volkomen veilig. Het probleem is dat andere vrouwen ernaar kijken en denken dat ze dat ook kunnen doen.”

 

Oefening tijdens de zwangerschap moet gaan over het stabiliseren van gewrichten en de rug om rugklachten te verminderen, zei hij. Kaye beveelt aan dat moeders van pasgeboren baby’s zich concentreren op wandelingen met hun baby’s en hun bekkenbodemoefeningen doen.

 

Experts willen ook waarschuwen om tijdens de zwangerschap niet bang te zijn voor lichaamsbeweging. “Over het algemeen doen zwangere vrouwen niet genoeg aan beweging en dat is slecht voor hun cardiovasculaire gezondheid,” zei Kaye. “Zwangerschap is een normale natuurlijke staat, het is geen ziekte. ”

 

Het lijkt er echter op dat veel vrouwen liever niet trainen, ofwel omdat ze het niet willen of omdat ze zich zorgen maken over schade aan zichzelf of hun baby. Uit onderzoek onder 1300 moeders en zwangere vrouwen, bleek dat meer dan een derde (39%) tijdens de zwangerschap helemaal niet trainden, terwijl slechts een op de vijf (21%) zei dat ze regelmatig trainen.

 

“Ik denk dat vrouwen zich zorgen maken over hoeveel beweging goed en fout is tijdens de zwangerschap,” zei Whyte. “Social media verergeren die verwarring door mensen in twee kampen te polariseren. Op het ene kanaal zijn mensen die zeggen dat alle oefeningen gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap, terwijl andere kanalen en mensen weer zeggen dat je intens moet trainen en gewichten moet heffen. ”

 

In zijn onderzoek voor zijn boek kwam hij zwangere vrouwen tegen die bang zijn om activiteiten en oefeningen te doen die helemaal niet schadelijk zijn. “Als u bijvoorbeeld het internet volgt, bestaat de mythe dat als u uw handen boven uw hoofd legt, u de navelstreng rond de nek van de baby wikkelt.”

 

Anderen denken dat ze voor twee moeten eten, terwijl in feite slechts 300 extra calorieën per dag gemiddeld nodig zijn tijdens een zwangerschap. “Het controleren van het lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap is van cruciaal belang, niet alleen voor de gezondheid van de moeder, maar ook voor de baby,” zei Whyte. “We weten dat je, met obesitas, het risico op een aantal complicaties verhoogt, bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes. Zwangere vrouwen hoeven niet voor twee te eten. ‘

 

Kaye denkt dat vrouwen een schuldgevoel krijgen van de social media, waar door diverse foto’s er een druk ontstaat dat je tijdens je zwangerschap er alleen goed uit ziet als je in skinny jeans past. “In mijn ervaring, als vrouwen zwanger zijn, zijn ze erg trots op hun lichaam, maar op het moment dat de baby wordt geboren, zijn ze dat niet,” zei ze.

 

“Ik denk niet dat het belangrijk is dat vrouwen terugkeren naar de vorm die ze eerder hadden. Ik denk dat als je lichaam een ​​baby heeft voortgebracht, dat dit verbazingwekkend is en dat je daar trots op moet zijn. Maar het is moeilijk voor vrouwen om zich zo te voelen. ‘

 

Bron: The Guardian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in