Samen Zwanger - Kwaliteit sperma verbeteren

Hoewel mama de baby 9 maanden in haar buik heeft, speelt de papa-in-spe ook een belangrijke rol. Zijn sperma beïnvloedt of je zwanger raakt en of de zwangerschap gezond zal zijn. Dit kun je doen om de spermakwaliteit te verbeteren.

Foliumzuur

Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen, maar ook voor mannen. Dit betekent niet dat je foliumzuurpillen moet nemen: Een goede multivitamine of voedingsmiddelen met veel foliumzuur, zoals bonen, groene bladgroenten, volle granen, citrusvruchten, brood en pasta’s, zullen je helpen om de dagelijkse aanbevolen 400 milligram foliumzuur binnen te krijgen.

Stop met roken

Het roken van sigaretten kan een laag aantal zaadcellen en langzaam bewegend sperma veroorzaken. Het is beter als je zo snel mogelijk stopt, het liefst 3 maanden voor de zwangerschap.

Vermijd onder- of overgewicht

Onder- en overgewicht kunnen negatieve effecten hebben op het sperma van een man. En zijn libido en prestaties beïnvloeden. Houd vast aan een gezond dieet en beweeg regelmatig.

Drink minder alcohol

Je hoeft het niet helemaal op te geven, maar het is een goed idee om minder alcohol te drinken als je vader wilt worden, want onderzoek heeft aangetoond dat alcohol de spermaproductie vermindert en sperma-afwijkingen veroorzaakt.

Drink minder cafeïne

Een te hoge inname van cafeïne verlaagt het aantal spermacellen en vermindert de concentratie van het sperma. Je cafeïne-inname moet je tot 300 milligram per dag beperken.

Blaas wat stoom af

Stress kan het abnormale sperma verhogen en de concentratie verminderen. Goed slapen en eten, regelmatig trainen om je opgekropte energie en spanning kwijt te raken, tijd vrij maken om met je vrienden af te spreken en andere activiteiten die je aangenaam of ontspannend vindt, kunnen helpen om je stress onder controle te houden.

Check je medicijnen

Voordat je begint te proberen om zwanger te worden, moet je een lijst maken van alle medicijnen die je inneemt, inclusief recepten, vrij verkrijgbare medicijnen, vitamines en supplementen. Sommige medicijnen kunnen de kwaliteit en/of kwantiteit van sperma beïnvloeden. Als je medicijnen gebruikt die mogelijk invloed kunnen hebben op je sperma, is het advies om alternatieven te gebruiken die minder nadelig voor je vruchtbaarheid zijn. Overleg dit eerst met je arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in