Samen Zwanger - Striae

Striae zijn kleine strepen op de huid die meestal verschijnen in een later stadium van de zwangerschap, wanneer je buik snel groeit om ruimte te maken voor je groeiende baby. Sommige vrouwen krijgen deze strepen ook op hun billen, dijen, heupen en borsten.

Striae wordt veroorzaakt door veranderingen in het elastische ondersteunende weefsel dat net onder de huid ligt. In het begin zijn deze striemen roze, roodbruin, paars of donkerbruin. Dit is afhankelijk van je huidskleur. Deze striemen zullen vervagen, maar nooit helemaal verdwijnen.

Hoe weet ik of ik striae krijg?

Dit is erg moeilijk om te voorspellen. Tenminste de helft van de zwangere vrouwen krijgt striae, maar niemand kan je met zekerheid zeggen of je het wèl of niet krijgt. Toch zijn er enkele factoren die de kansen op striae vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat genetica een rol speelt: als je moeder of zus striae tijdens de zwangerschap heeft gekregen, heb jij meer kans om ze zelf ook te krijgen.

Hoe meer je huid uit moet rekken, hoe sneller je striae kunt krijgen. Daarom heb je meer kans op striae als je:

  • Snel en veel in gewicht bent aangekomen;
  • Zwanger bent van een twee- of meerling;
  • Baby groot is;
  • Erg veel vruchtwater hebt.

Hoe kan ik striae voorkomen?

Helaas, je kunt niet veel doen om striae te voorkomen. Als je niet meer aankomt dan het aanbevolen gewicht en als de gewichtstoename langzaam verloopt, bestaat de kans dat je het krijgen van striemen kunt voorkomen.

Er is nog geen bewijs dat één van de crèmes, zalven en oliën die beweren striae te voorkomen, ook echt werkt. Het is wel belangrijk om je buik gehydrateerd te houden om jeuk te verminderen.

Gaan deze striemen ooit nog weg?

Het goede nieuws is dat striae meestal na zes tot twaalf maanden aanzienlijk minder opvalt. De pigmentatie vervaagt en de striemen worden lichter dan de omringende huid (de kleur hangt dus af van je huidskleur), maar hun textuur zal hetzelfde blijven.

Kan ik iets doen om striae te laten verdwijnen?

Je kunt striae helaas niet helemaal laten verdwijnen, maar als je er na de zwangerschap nog erg last van hebt, kun je een afspraak met de dermatoloog maken om de mogelijkheden te bespreken. Dit zijn voorbeelden van verschillende behandelingsopties:

  • Het is bewezen dat laserbehandelingen de elasticiteit van de huid kunnen helpen herstellen en dat ze ook de pigmentatie kunnen veranderen. Zo past de striae beter bij de rest van je huid;
  • Medicatie zoals tretinoïne (Retin-A) en glycolzuur kunnen ook helpen. Let op: Retin-A is niet veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken en er is nog geen betrouwbare informatie over de hoeveelheid die wordt uitgescheiden in de moedermelk of het effect ervan op de baby, dus je kunt het beter vermijden als je borstvoeding geeft.

Houd er rekening mee dat het hebben van striae als een cosmetisch probleem wordt beschouwd. De meeste zorgverzekeringen dekken waarschijnlijk niet de kosten van dermatologische afspraken, medicijnen en procedures.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in