Samen Zwanger - zwarte foetus

Maker van tekening zwarte foetus wil betere representatie in medische wereld.

 

Eind november zette de 25-jarige Nigeriaanse medische illustrator en student Chidiebere Ibe nietsvermoedend een tekening online die hij had gemaakt. Het was een foetus met een zwarte huidskleur. Op Twitter maakte de illustratie veel los: mensen schreven nog niet eerder een afbeelding van een foetus met een zwarte huidskleur te hebben gezien.

Nu is Ibe uitgenodigd om meer van dit soort illustraties te maken in een medisch studieboek. Want die aandacht op Twitter staat volgens de maker van dat boek voor iets groters: wie nu een medisch studieboek openslaat, ziet vooral afbeeldingen van lichamen met een witte huidskleur.

Het werk van Ibe legt volgens de co-auteur van het boek vooroordelen in de medische wereld bloot waarvan we ons op het eerste gezicht misschien niet bewust waren. Dat schrijft hij in een e-mail naar Ibe, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

 

Het gaat om onderstaande foto:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chidiebere Ibe (@ebereillustrate)

De eerstejaars geneeskundestudent uit Nigeria was verbaasd over de opmerkingen die via Twitter tot hem kwamen toen hij de illustratie online zette. “Ik kwam gewoon op voor waar ik in geloof, pleiten voor gelijkheid in gezondheid door middel van medische illustraties”, zegt hij in een interview met NBC News.

Uit een Amerikaanse studie uit 2018 blijkt dat op 4,5 procent van de afbeeldingen in medische studieboeken een zwarte huidskleur is te zien, tegenover 74,5 procent met een witte huidskleur.

Het onderzoek waarschuwt dat dit kan leiden tot vooringenomenheid bij medische behandelingen. Zo kan het voorkomen dat een verkeerde diagnose gesteld wordt bij iemand met een zwarte huidskleur, omdat goede afbeeldingen ontbreken.

Tweede druk

De aandacht voor de illustratie van Ibe werd ook opgepikt door Malone Mukwende, een geneeskundestudent in Londen en co-auteur van het boek Mind the Gap: A clinical handbook of signs and symptoms in Black and Brown Skin.

Dat boek laat aandoeningen zien die voorkomen op een zwarte huid. Het idee voor het boek was ook ontstaan uit de constatering dat er maar weinig illustraties van aandoeningen op een zwarte huidskleur te zien waren in de medische wereld.

Mukwende heeft Ibe nu uitgenodigd om voor de tweede druk van het boek illustraties te maken. “Zijn werk is verfrissend omdat het laat zien dat er een toekomst is waar boeken representatiever zijn. Een betere representatie in de gezondheidszorg is absoluut noodzakelijk.”

Bron: NOS.nl

Beeld: Chidiebere Ibe’s Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in