Samen Zwanger - Tips om te voorkomen dat jouw baby een kieskeurige eter wordt

Door Jill Castle, een geregistreerde diëtist voedingsdeskundige, een voedingsdeskundige voor kinderen. Zij geeft je handige tips om te voorkomen dat jouw baby een kieskeurige eter wordt.

We weten veel over kieskeurig eten. Wat het is. Wanneer hulp krijgen? En zelfs hoe dit te voorkomen. We kennen zelfs de genetische neigingen achter kieskeurig eten en de aanpassingen die je kunt maken om de uitkomst te veranderen.

Een ding dat steeds terugkomt in mijn gesprekken met ouders is spijt. Niet de “oh ik heb het verpest” spijt. In plaats daarvan betreuren de ‘ik wou dat ik dat had geweten’.

Misschien voel je dat ook, op een bepaald niveau. Als je xyz had gekend, kunnen dingen met je kieskeurige eter vandaag anders zijn.

Als je de klok zou terugdraaien en kieskeurig eten zou voorkomen, wat zou je dan anders doen? Zou je meer avontuurlijk zijn met je voedselaanbod? Zou je op een kiel blijven zitten als je baby voedsel weigerde? Of zou je je baby eerder naar de maaltijdtafel hebben gebracht?

Ik heb wat bewijs verzameld voor het voorkomen van kieskeurig eten dat je zal helpen om kieskeurig eten voor je baby of jonge peuter voor te blijven en zelfs te voorkomen. Deze kleine acties zetten jonge kinderen klaar voor succesvol eten, terwijl ze hun kieskeurigheid minimaliseren.

Hier de eerste tips om te voorkomen dat jouw baby een kieskeurige eter wordt.

 

Begin met vingervoeden bij een leeftijd van 8 maanden

De meeste baby’s zijn tegen die tijd klaar voor de overgang naar meer complexe structuren en kunnen zichzelf voeden. Het uitstellen van deze overgang kan leiden tot vertragingen in fijne motorische vaardigheden, de variatie in voedsel beperken en kan later worden geassocieerd met voedingsproblemen.

 

Geen snoepjes tot een leeftijd van 2 jaar

Snoepjes vroeg in het leven kunnen belangrijke voedingsstoffen en voedselvarianten verdringen, waardoor kritische voeding schaars wordt. Ze kunnen ook de smaakpapillen van een baby vormen, waardoor een voorkeur voor snoep wordt getriggerd. Als je ze toch  toestaat, zorg er dan voor dat dit niet vaak gebeurt.

 

Geef niet teveel melk

Te veel melk van elk type kan bijdragen aan ijzertekort en onevenwichtige voeding. Hoewel melk een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon, moet je, als je baby overstapt van formule of moedermelk, 24 gram of 2 kopjes per dag gebruiken als de aanbevolen hoeveelheid.

 

Gebruik responsief voeden

Responsief voeden is de mogelijkheid om de voedingssignalen van uw kind (honger of volheid) te lezen en adequaat te reageren. In het bijzonder, als je baby honger heeft, geef hem dan eten; en als hij vol is, stop dan met hem te voeden. Responsief voeden legt de basis voor eetlustregulatie en gezond, bewust eten.

 

Geef je baby pittig eten, buitenlands (exotisch) eten en kleurrijke presentaties

Zodra je kind begint te eten en overgaat in het eerste jaar van het eten, moet je avontuurlijk zijn met smaken en hoe je eten serveert. Varieer de vorm, grootte en bereidingswijze zodat uw kind comfortabel wordt met het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen.

 

Herhalen, herhalen en nog meer herhalen

Zelfs als jouw baby of jonge peuter het voedsel dat je aanbiedt afwijst, wil je ze dit toch gewoon blijven aanbieden. Onderzoek suggereert dat herhaalde blootstelling (sommigen merken op dat acht opeenvolgende aanbiedingen van een afgekeurd voedsel ideaal zijn) de kans verhoogt dat een kind eerder afgekeurd voedsel zal toch goed zal smaken en eten, zolang de maaltijdomgeving aangenaam is. Met andere woorden, geef niet op en blijf het voedsel dat uw kind heeft geweigerd, toch gewoon aanbieden. 

 

Geef voeding met variatie

Streef naar minimaal 10-15 verschillende voedingsmiddelen uit elke voedselgroep zo rond de leeftijd van 12 maanden. Maak een lijst van de voedingsmiddelen uit elke voedselgroep die je je kind wilt zien eten, zoals appel, banaan, aardbei, perzik, etc. uit de fruitgroep. Variatie binnen en tussen voedselgroepen is de sleutel tot een brede acceptatie en voor het verzamelen van meer voedselopties gedurende het opgroeien.

 

 

Binnenkort het tweede deel met nog meer tips om te voorkomen dat jouw baby een kieskeurige eter wordt

 

Bron: Comototo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in