Samen Zwanger - Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding

Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding. De hoeveelheid afscheiding neemt toe zodra je zwanger bent. Dit kan geen kwaad. Toch moet je uitkijken voor een schimmelinfectie.

Vaginale afscheiding is vocht en slijm dat van de wand van de baarmoederhals naar buiten komt. Vaginale afscheiding is vloeibaar, slijmerig en witachtig of doorzichtig van kleur. Het is belangrijk om de kleur en geur van de afscheiding goed in de gaten te houden.

Schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie gaat niet zomaar over. Je moet dit dus heel goed in de gaten houden, zodat je zo snel mogelijk naar je huisarts kunt. Als de kleur van je afscheiding verandert en je krijgt jeuk, betekent dit dat je mogelijk een schimmelinfectie hebt opgelopen. Ook kan het zo zijn dat je afscheiding wit en brokkelig is.

Deze infectie kun je natuurlijk voorkomen. Hygiëne is hierbij belangrijk. Gebruik alleen lauw water om je vagina schoon te spoelen en gebruik geen zeep. Daarna dep je de vagina droog.

Bloedverlies

Er kan een beetje bloed, bijvoorbeeld door een innestelingsbloeding, in je afscheiding terecht komen, waardoor deze afscheiding bruin/roze is. Maak je maar niet druk, want het is meestal onschuldig. De bruine kleur is, als het onschuldig is, na een paar dagen verdwenen. Bij twijfel: raadpleeg je huisarts.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Als je vaginale afscheiding een geel kleurtje krijgt, is het niet erg. Maar als het echt geel-geel wordt, moet je contact opnemen met je huisarts, omdat je waarschijnlijk een soa of ontsteking hebt. Ook als de afscheiding echt stinkt heb je hier kans op. Als je afscheiding groen is, is het foute boel. Dit betekent dat je in ieder geval een ontsteking of soa hebt.

Vruchtwater

De afscheiding wordt dunner naarmate de zwangerschap vordert. Dit kun je waarschijnlijk verwarren met vruchtwater. Vruchtwater is niet plakkerig en heeft een zoete geur in plaats van zuur of geurloos.

Raadpleeg je huisarts om een eventuele infectie zo spoedig mogelijk te herkennen of te behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in