Samen Zwanger - Veilig in de zon

Baby’s kunnen snel last hebben van zonnebrand of erger, een zonnesteek krijgen, wat schade op korte en langere termijn kan veroorzaken. Daarom is het van cruciaal belang om je baby veilig in de zon te houden.

Eén verbranding door de zon kan al voor pijn, koorts en uitdroging zorgen. En slechts één verbranding tijdens de kinderjaren kan het risico op melanoom (het meest dodelijke type huidkanker) al vergroten, net als de kans op rimpels in de toekomst. Houd je baby daarom zo volledig mogelijk uit de zon totdat hij de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt.

Verbranding

De zon is het sterkst tussen 10:00 en 16:00 uur, dus houd, als je kunt, rekening met de tijd. Wanneer je er op uit gaat, onthoud dan dat de stralen van de zon in het water of de sneeuw weerkaatsen. Maar je baby kan ook op andere momenten van de dag en op bewolkte of koele dagen verbranden. Waarom? Omdat de oorzaak van de verbranding niet de hitte van de zon is, maar de ultraviolette (UV) straling. UV-stralen kunnen de huid op elk moment van de dag beschadigen, het hele jaar door, zelfs in de winter. En de dunnere, fijnere huid van een baby is bijzonder kwetsbaar. Je kunt deze stralen niet voelen, maar je zult de effecten later wel zien. (Het kan enkele uren duren voordat de roodheid en pijn van een milde eerstegraads brandwonden verschijnen.)

Bescherm je baby

Gebruik de parasol op je baby’s kinderwagen wanneer je buiten bent. Overweeg de aanschaf van een kinderwagen met ingebouwde UV-bescherming om het hele lichaampje van je baby te beschermen.

Probeer je baby in de schaduw te houden, bijvoorbeeld onder een boom of paraplu. Het zal je misschien verbazen dat schaduw slechts een gedeeltelijke bescherming biedt tegen UV-stralen. Zonder zonnebrandcrème of andere bescherming kan een baby zelfs in de schaduw verbranden. Als je zin hebt om je dag door te brengen op een strand of in een park, kan een minitentje met ingebouwde UV-bescherming je baby koel en beschermd houden.

Kleed je baby met beschermende kleding aan

Bedek de armen en benen van je baby in lichte, lichtgekleurde kleding. Lichte kleuren reflecteren de hitte en houden de huid koeler dan donkere kleuren, die warmte absorberen. Stoffen met een strak geweven weefsel beschermen de huid beter dan losjes geweven stoffen. (Houd de stof tegen het licht, hoe minder licht je ziet schijnen, hoe strakker het weefsel.) Er is kleding, zoals badpakken en T-shirts, die is gemaakt van textiel met ingebouwde bescherming tegen de zon. Deze producten kunnen een beetje duur zijn, maar ze kunnen een goede investering zijn als je vaak met je baby naar buiten gaat. Of je baby nu kaal is of een volle haardos heeft, een hoedje is een must. Kies er een met flappen aan de achterkant voor nekbescherming, een rand die breed genoeg is om het gezicht te verduisteren en een rand die de oren beschermt. Ook UV-beschermende zonnebrillen kunnen de nodige bescherming bieden.

Zonnebrandcrème

Kies een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor van tenminste 15. Zoek naar de woorden “breed spectrum” op het etiket. ‘Breed spectrum’ betekent dat het product beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. UVB-stralen vergroten de kans op verbranding en rimpels, terwijl UVA-stralen een diepere schade in de huid veroorzaken. Breng de zonnebrandcrème 15 tot 30 minuten voordat je naar buiten gaat aan en herhaal dit om de twee uur. Zorg ervoor dat je alle blote delen van de huid van je baby bedekt, inclusief de uiteinden van de oren, de achterkant van de nek en de bovenkant van de voet. Als je baby in het water gaat, moet je de zonnebrandcrème zodra je hem afdroogt opnieuw aanbrengen, zelfs als die twee uren nog niet voorbij zijn. Vervang de zonnebrandcrème van je gezin regelmatig. De actieve ingrediënten verliezen na enige tijd hun effectiviteit.

Bescherm je baby tegen de hitte

Het is gemakkelijk voor je baby om oververhit te raken bij warm zomerweer.
Dit zijn voorbeelden van maatregelen die je kunt nemen om een zonnesteek te voorkomen:
• Kleed je baby in lichte, ruimvallende kleding aan;
• Houd je baby zoveel mogelijk in de schaduw;
• Zorg dat de auto is afgekoeld voordat je gaat rijden;
• Bied je baby voldoende vocht aan (moedermelk of flesvoeding biedt voldoende hydratatie, geef je baby geen water voordat hij 6 maanden oud is);
• Heb je thuis geen airconditioning? Neem dan je baby op zeer warme en vochtige dagen mee naar een openbare ruimte waar wel airconditioning is. De openbare bibliotheek en het winkelcentrum zijn goede opties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in