Samen Zwanger - Vergiftiging

Giftige stoffen kunnen in verschillende vormen voorkomen: als vaste stof, als vloeibare en als damp (gas). Gif kan het lichaam in komen door de mond, door het in te ademen of via de huid. Bij sommige giftige stoffen reageert het lichaam binnen enkele seconden, bij andere pas na uren of dagen. Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden of uitgebreide (uitwendige) wonden of bij bewuste inname van gevaarlijke stoffen. Bel in alle overige gevallen (het spoednummer van) de huisarts of bel de huisartsenpost. Meld om welke soort stof het gaat.

Wat stel je vast?

  • Het kind heeft een giftige stof binnengekregen;
  • Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn;
  • Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.

Wat doe je?

  • Denk aan de (eigen) veiligheid. Ga niet zo maar een ruimte binnen, waar je giftige stoffen in de lucht vermoedt.
  • Afhankelijk van de ernst:
  • Vraag advies bij de huisarts of huisartsenpost;
  • Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden of uitgebreide (uitwendige) wonden;
  • Volg het advies van de hulpverleners stipt op;
  • Start reanimatie indien het kind niet meer reageert op aanspreken, schouders schudden en geen normale ademhaling heeft;
  • Leg een slapend of bewusteloos kind in de stabiele zijligging, omdat er een kans is op braken;
  • Laat, als het kind dat kan, de mond spoelen bij bijtende stoffen of stoffen die pijn geven in de mond.

Een vergiftiging is niet altijd direct merkbaar. Bij bepaalde giftige stoffen reageert het lichaam binnen enkele seconden, bij andere pas na uren of dagen. Als je een vermoeden hebt van vergiftiging, neem dan altijd direct contact op met de huisarts of de huisartsenpost.

Schoonmaakmiddelen

De meest voorkomende vergiftiging bij kinderen komt door het drinken uit een fles schoonmaakmiddel, zoals bleekwater. Het letsel bestaat dan meestal uit een verbranding of irritatie van de mond- en keelholte. Het kind merkt na één slok al dat het vies is en pijn doet en stopt met drinken. Vaatwas- en wastabletten zijn door hun verpakking en kleurtjes vaak erg aantrekkelijk voor kinderen. Na het inslikken kan het product misselijkheid, buikpijn en diarree veroorzaken. In deze situaties kan de mond worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen). Bel de huisarts of huisartsenpost.

Medicijnen

Medicijnen op het nachtkastje, op de wastafel in of de handtas van oma zien er net zo lekker uit als echte snoepjes. Als het kind deze inslikt, kan het daarna vaak misselijk zijn en braken. Soms treden speekselvloed, buikpijn en diarree op. Bij een grotere inname kunnen een benauwde ademhaling, trekking van de benen of bewusteloosheid verschijnselen zijn. Bel in alle gevallen met de huisarts of huisartsenpost. Het is belangrijk om lege medicijntrips en verpakkingen mee te nemen naar de huisarts, huisartsenpost of Spoedeisende Hulp, zodat het type medicijn en de ingenomen hoeveelheid bekend zijn.

Knoopcelbatterijen

Een bijzonder gevaar voor kinderen zijn en knoopcelbatterijen. Als je vermoedt dat een kind een batterij heeft ingeslikt, neem dan contact op met de huisarts. Knoopcelbatterijen komen steeds meer voor in het huishouden, bijvoorbeeld in afstandsbedieningen, speelgoed, elektrische kaarsen en theelichtjes. Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, passeert deze meestal zonder problemen het maagdarmkanaal. In een klein deel van de gevallen (minder dan 1%) blijft de batterij steken en veroorzaakt (ernstige) lokale weefselbeschadiging.

Bron: Het Rode Kruis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in