Samen Zwanger - Vergroot stress tijdens de zwangerschap de kans op een meisje

Vergroot stress tijdens de zwangerschap de kans op een meisje? Alle voorspellingen of je als zwangere vrouw een jongen of meisje krijgt, worden afgedaan als bakerpraatjes, maar nu lijkt er toch iets te zijn dat daadwerkelijk je kans op een bepaald geslacht vergroot: stress.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap veel stress ervaren, zouden vaker een meisje krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Columbia University. De onderzoekers vroegen 187 gezonde, zwangere vrouwen een dagboek bij te houden, vragenlijsten in te vullen en dagelijks een medisch onderzoek te ondergaan. Zo’n 17 procent van de deelnemers had last van stress. Dat uitte zich in depressieve gedachten, angstgevoelens, een hogere bloeddruk en grotere calorie-inname. Deze vrouwen kregen vaker een meisje dan een jongen. De studie verscheen in vakblad PNAS.

“We weten al langer dat jongens gevoeliger zijn voor prenatale invloeden”, stelt hoofdonderzoeker Catherine Monk. Het zou kunnen verklaren waarom gestreste vrouwen vaker een meisje krijgen. De onderzoekers gaan er vanuit dat de vrouwen ook voor de zwangerschap al meer stress hadden.  “Andere onderzoekers hebben dit patroon ook al gezien. Na traumatische sociale gebeurtenissen, zoals de 9/11-aanslagen, worden er opvallend minder jongens geboren,” aldus Monk.

“Stress beïnvloedt ook het immuunsysteem van de moeder, wat kan leiden tot veranderingen in de neurologische en psychologische ontwikkeling van de foetus. Wat in elk geval blijkt uit onze studie is dat de psychische gezondheid van een zwangere vrouw niet alleen invloed heeft op haarzelf, maar ook op de baby.”

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Désirée Du Roy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in