Samen Zwanger - Vloer

Kleine kinderen hebben een intensief contact met de vloer, vooral wanneer ze beginnen met kruipen. De vloer wordt voor hen dan zowel een speeltuin als een verblijfplaats. Kies daarom voor een milieuvriendelijke en gemakkelijk te onderhouden stevige vloer, die weinig tot geen schadelijke stoffen bevat. Of controleer of je bestaande vloer hieraan voldoet.

Je uiteindelijke keuze hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Kies in verband met de binnenluchtkwaliteit echter vooral voor een gifvrije vloer.  Zo’n gifvrije vloer is te herkennen aan het keurmerk van het EU-Ecolabel. Ook op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over verschillende gezonde vloerbedekking.

Soort vloer

Over het algemeen kun je stellen dat vloeren van hout, laminaat, linoleum, kurk en plavuizen gemakkelijk te onderhouden en vooral duurzaam zijn. Daarnaast zorgen deze vloeren ervoor dat huisstofmijt weinig kans krijgt, waardoor het risico op het krijgen van allergieën flink wordt verminderd.

  • Kurken en houten vloeren die behandeld zijn met niet-giftige, natuurlijke oliën zijn het meest ideaal. Een reinigingsmiddel is op deze vloer niet nodig bij het schoonmaken, want dat lukt bij een houten vloer zelfs met een natte doek;
  • Plavuizen en linoleum hebben als nadeel dat ze koud aanvoelen en daarom niet zo geschikt zijn voor een op de grond spelend kind. Een wasbaar tapijt kan op zo’n vloer voor een kindvriendelijke oplossing zorgen;
  • Laminaat is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, maar kan formaldehyde en giftige lijm bevatten;
  • PVC-vloeren (vinyl) bevatten vaak giftige stoffen, zoals chemische weekmakers. Het is belangrijk dat een kind daarmee niet in aanraking komt. Als je toch voor een laminaat of PVC vloer kiest, let er dan op dat deze gegarandeerd geen formaldehyde, zware metalen of schadelijke weekmakers bevat. Informeer hiernaar bij de verkoper.

Vloerbedekking en tapijt

Vloerbedekking is warm, zacht, gezellig en slipvast, maar is moeilijk schoon te houden. Ook is vloerbedekking vaak een bron van huisstofmijt. Kinderen kunnen, als ze kruipen, mogelijk schadelijke stoffen inademen of losse plukjes tapijt binnenkrijgen. De vezels van vloerbedekking worden vaak met een reeks van verschillende stoffen behandeld om de vlekresistentie te verhogen, motten af te schrikken en bepaalde eigenschappen tegen ziekteverwekkers toe te voegen. Tijdens de levensduur van de vloerbedekking kunnen deze chemicaliën dan ook als giftige dampen in de lucht terechtkomen. Daarnaast trekken ze verontreinigde stoffen aan, zoals verfdampen, pesticiden, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Al met al is vloerbedekking niet echt aan te raden in huizen met jonge kinderen of mensen met astma- en allergieproblemen. Als je wel al vloerbedekking hebt liggen, overweeg dan het leggen van een gladde vloer als je toch al bezig bent om je huis opnieuw in te richten voor de nieuwe baby. Al is het alleen maar in de kamer waarin de baby zal gaan slapen. Gebruik tot die tijd een stofzuiger met een HEPA-filter en doe je schoenen binnen uit. Je kunt bijvoorbeeld een gladde vloer zoals kurk nemen, met daarover een tapijt dat verwijderd en gewassen kan worden. Biologische wollen tapijten kunnen helaas ook een bron voor huisstofmijt zijn; daarom zijn ze ook geen goede optie voor de babykamer.

Synthetisch of natuurlijk?

Synthetische vloerbedekking, gemaakt van polyamide of polyacryl, is gemaakt van minerale oliën. De vloerbedekking is vaak goedkoper en slijtvaster, maar door de lage vochtopname is het tapijt ook elektrisch geladen, waardoor het meer vuil aantrekt. Bovendien is dit tapijt vaak bewerkt met vlamvertragers. Het is dus beter om deze vloerbedekking te vermijden.

Natuurlijke vezels van wol zijn duurzaam, nemen vocht op en dempen geluid. Sommige natuurlijke vezels, zoals kokos, jute of sisal, kunnen van vorm en formaat veranderen door de opname van vocht. Realiseer je dat ook huisstofmijten zich er in ophopen.

Niet iedere vloerbedekking hoeft gelijmd te worden. Vaak is het voldoende om dubbelzijdig tape of kopspijkers aan te brengen rondom de deurplinten. Mocht je toch besluiten vloerlijm te gebruiken, zorg dan dat de lijm weinig of geen VOS’s (vluchtige organische stoffen) bevat. Anders zal de lucht in huis in de loop van de tijd vervuild raken.

Tips

  • Kies voor een milieuvriendelijke en gemakkelijk te onderhouden stevige vloer;
  • Kies in verband met de binnenluchtkwaliteit echter vooral voor een gifvrije vloer;
  • Vermijd PVC-vloeren (vinyl), omdat die giftige stoffen bevatten;
  • Kies liever een vloer van hout, laminaat, linoleum, kurk en plavuizen;
  • Vermijd vloerbedekkingen, want die zijn een bron van huisstofmijt.

Bron: Een Veilig Nest/WECF

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in