Samen Zwanger - Voor aanstaande vaders Levensstijl en vruchtbaarheid

Je zult misschien verbaasd zijn hoeveel je levensstijl van invloed kan zijn op je vruchtbaarheid. Van wat je eet en drinkt tot hoe je je tijd doorbrengt. De keuzes die je maakt, kunnen van grote invloed zijn op hoe gemakkelijk het is om zwanger te worden. Gelukkig betekent dit dat je er genoeg aan kunt doen om je vruchtbaarheid te stimuleren. Als je een gezin wilt stichten, kunnen een paar eenvoudige veranderingen je kansen op succes al vergroten. Dit zijn voorbeelden waarmee je rekening moet houden:

Temperatuur van testikels

Je sperma is het gezondst als het een paar graden onder de normale lichaamstemperatuur is. Onderzoek toont aan dat een hogere temperatuur van je testikels kan leiden tot een slechtere kwaliteit en een langzamere productie van je sperma. Dit kan je vruchtbaarheid verminderen. Een hogere temperatuur ontstaat bijvoorbeeld door je laptop te lang op je schoot te hebben, naar de sauna te gaan en vooral bij het rijden van lange afstanden (dus een lange tijd stil zitten). 

Sport

In de meeste gevallen is matige lichaamsbeweging goed voor de vruchtbaarheid. Het helpt je om een ​​gezond gewicht te behouden, wat belangrijk is voor de productie van normaal sperma. Er zijn echter bepaalde omstandigheden waarin lichaamsbeweging meer kwaad dan goed kan doen. Als je BMI bijvoorbeeld al lager is dan 18,5 (ondergewicht). Intensieve, langdurige inspanning kan ook leiden tot sperma van slechte kwaliteit.

Voedingspatroon

Als jullie proberen om zwanger te worden is het is vooral belangrijk om je aan een ​​gezond dieet te houden. Daardoor krijg je voedingsmiddelen binnen die je nodig hebt voor gezond sperma. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A en bètacaroteen, zijn rijk aan chemische stoffen die bekend staan ​​als antioxidanten. Er zijn aanwijzingen dat sommige antioxidanten de spermakwaliteit verbeteren bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen welke antioxidanten het beste zijn. Sommige deskundigen suggereren dat bepaalde vitamines bijzonder belangrijk kunnen zijn voor een goede vruchtbaarheid. Een combinatie van foliumzuur en zink is veelbelovend gebleken in vroege studies, maar ook hier is meer onderzoek nodig.

Op een gezond gewicht blijven helpt om je sperma in goede conditie te houden. Overgewicht (met een body mass index of BMI van 25 of hoger) kan de kwaliteit en kwantiteit van je sperma met een kwart verlagen en het effect is nog groter als je zwaarlijvig bent (met een BMI van 30 of hoger).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in